IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 150 автобуса по пътищата на страната са с нарушения

Най-много от нарушенията са свързани с неспазване на работното време на водачите, с неправилно използване на тахографите и с технически неизправности на превозните средства.

14:42 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 150 автобуса по пътищата на страната са с нарушения

Общо 149 нарушения на автобуси е установила Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта при извършена проверка по безопасност на автобусните превози на територията на България, съобщиха от министерството.

Проверени са общо 1874 автобуса с българска регистрация, 141 – с регистрация в страни от ЕС и 109 – от трети страни. От установените нарушения 107 са на български автобуси, 19 – на автобуси от ЕС и 23 – на автобуси от трети страни. В резултат са спрени от движение 4 български автобуса.

Проверени са също така и таксита и тежкотоварни автомобили, чиято дейност също се контролира от Министерството на транспорта. Общият брой на тези проверени превозни средства е малко по-голям от броя на автобусите (като цяло и по сегменти), като нарушения са установени при 175 от българските МПС-а от тези категории (като 1 МПС е спряно от движение), при 2 камиона от ЕС и 10 – от трети страни.

Относно видовете нарушения, най-много са свързани с неспазване на работното време на водачите, с неправилно използване на тахографите и с технически неизправности на превозните средства.

Посочената проверка е част от общата проверка на EURO Controle Route (обединяваща контролните органи в областта на автомобилния транспорт в почти всички страни от ЕС) и цели постигане на общоевропейски контролни практики в областта на автомобилния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 04.08.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още