IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подлезът до Президентството става достъпен и за хора с увреждания

С 25 700 лв. до края на годината служителите на „Стара София“ и на Софийския исторически музей ще изпълнят консервация на каменната пластика на Докторския паметник

10:34 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подлезът до Президентството става достъпен и за хора с увреждания

Общинското предприятие „Стара София“ е спечелило средства за два свои проекта, които ще се финансират от Агенцията за хора с увреждания и от програма „Култура“ на Столичната община, съобщи пресцентърът на общината.

По единият проект се предвижда осигуряване на достъп и адаптация на архитектурната среда за хора с увреждания на пешеходен подлез „Източна порта на Сердика“, а по другият - консервация и реставрация на каменна пластика на Докторски паметник в София.

С изпълнението на проекта ще бъде осигурен достъп на хората с увреждания до културно-историческата забележителност в столичния център. По време на изпълнението на проекта ще бъде осигурен външен достъп, приспособена вътрешната среда и изградени подемни съоръжения на изхода на подлеза към ЦУМ. Срокът за реализация е половин година, а осигуреното финансиране е 63 983 лв. Според регистъра на Проект APPEAR, изготвен от Европейския съюз, „Източна порта на Сердика“ е единственият обект в столицата, който попада в добрите практики за експониране на археологически паметник в урбанизирана среда.

С 25 700 лв. до края на годината служителите на „Стара София“ и на Софийския исторически музей ще изпълнят консервация на каменната пластика на Докторския паметник. С парите от програма „Култура“ на Столичната община ще бъде извършена химическа, механична и биоцидна обработка, фугиране и ново изписване на текстовете, както и хидрофобизация.

Идеята на проекта е възстановяване на каменната пластика на паметника във вид близък до автентичния.

Целият паметник е силно замърсен заради атмосферните влияния, по фугите има мъхове и лишеи. От замърсяването е нарушена четливостта на надписите. Преди около 10 години са откраднати бронзовите венци с ленти, останал е само един, който е свален за модел и се намира в ОП „Стара София“ .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още