IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 48% биха се възползвали в момента от къси продажби на БФБ

Проверка на Investor.bg показа, че към днешна дата условията за къси продажби и маржин покупки се изпълняват от 8 дружества

10:40 | 04.08.08 г.
Анкета: 48% биха се възползвали в момента от къси продажби на БФБ

Общо 48% от гласувалите в анкета на Investor.bg биха се възползвали в момента от услуга къси продажби* на БФБ-София. 40% не биха рискували да продадат акции в момента, а 12% не могат да преценят.

Днес е крайния срок, в който Централен депозитар приема предложения за Приложение 16 към правилника на депозитаря, което урежда влизането в сила от 14 август на Наредба 16 за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти. Проектът за Приложение 16 е достъпен на страницата на Централен депозитар.

Проверка на Investor.bg показа, че към днешна дата условията за къси продажби и маржин покупки се изпълняват от 8 дружества - Химимпорт АД, Еврохолд България АД, Зърнени Храни България АД, Монбат АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка, ТБ Централна кооперативна банка АД, Софарма и Индустриален Холдинг България АД**.

БФБ-София и в момента публикува списък с дружествата, с които могат да се сключват къси продажби и маржин покупки, но той е празен, просто защото критериите към дружествата са прекалено високи.

Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири:

1. С тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии;

2. Минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя;

3. Среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30;

4. Произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.

В момента репо-сделките изпълняват функциите на маржин покупки, затова реално нова услуга ще са късите продажби, а маржин покупките ще срещат и в бъдеще сериозна конкуренция от репо-сделките, които не са ограничени до само няколко дружества.

БФБ е готова с възможността да стартира къси продажби, като в поръчката с отметка ще се упоменава, че поръчката е къса.

Запитаните инвестиционни посредници коментираха, че не са придвижили изготвяне на договори и други мерки за услугата къси продажби, защото изчакват Централен депозитар да създаде възможност за създаване на сметки за ценни книжа за маржин покупки и също така за продажби на късо.

Според наредбата заемодател на книжа за късите продажби може да е самият посредник или друг клиент на инвестиционния посредник.

*Къса продажба е продажба на ценна книга, която не притежавате. Печели се, ако след продажбата, ценната книга понижи цената си и след време я купите на по-ниска цена от тази, на която сте продали. Продават се чужди, взети назаем акции и след последващата покупка се възстановят на собственика им. Опасността при късите продажби е цените да се повишат, поради което при достигане на определено ценово ниво сте принуден да купите.

Например има версия, че поради многото ударени стопове на къси продажби (нивото, където сте принуден да купите, се изпълнява чрез предварително заложена поръчка „стоп купува“) сме станали свидели на рекордни цени на петрола тази година, както и на NASDAQ от 6000 пункта през 2000 г. Тоест късите продажби често се използват от „биковете“, за да заведат цените още по-нагоре спрямо нивата, които биха били достигнати без къси продажби. В този смисъл късите продажби трудно могат да се определят като мечи инструмент.

**Изчисленията са на база последния месец, което е различно, но близко спрямо изискването в Наредбата за последните 20 работни дни. Окончателният списък ще бъде изготвян регулярно от БФБ-София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още