IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неконсолидираният отчет на Трейс показва 55% спад на печалбата

Неконсолидираните продажби на Трейс Груп Холд намаляват с 8,7% до 7,22 млн. лв. на годишна база

17:00 | 31.07.08 г.
Неконсолидираният отчет на Трейс показва 55% спад на печалбата

Неконсолидираният отчет на Трейс Груп Холд показва 55% спад на печалбата до 1,36 млн. лв. за полугодието на 2008 г., спрямо 2,98 млн. лв. за съпоставимия период на 2007 г., показва публикуваният чрез БФБ-София отчет на дружеството. Компанията изготвя консолидиран отчет, в който са съсредоточени по-голямата част от проходите на дружеството.

Неконсолидираните продажби на Трейс Груп Холд намаляват с 8,7% до 7,22 млн. лв. на годишна база. С 577 хил. лв. се увеличава нетният доход от лихви.

В междинния доклад за дейността на Трейс Груп Холд се казва:

Дейността на дружеството е съсредоточена предимно на българския пазар, вследствие на което е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните споразумения за финансиране на проекти.

Голяма част от дейността на „Трейс Груп Холд” АД е свързана с европейските фондове. Установените в началото на 2008 г. нередности при изразходването на финансовите средства доведоха до прекратяване на плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране, което ще окаже влияние върху заложените параметри в бизнес-програмата на компанията.

Засилената конкуренция от страна на западни фирми намалява заложената печалба в тръжните оферти с оглед спечелване на търговете.

Голямо отражение върху финансовото състояние и ликвидността на „Трейс Груп Холд” АД оказва забавянето на плащанията от страна на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, което е и причина за забавяне изпълнението на някои обекти на дружеството.

Важен фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството, е повишаването цената на горивата, които са съществена част от разходите на компанията и, от своя страна, могат да доведат до оскъпяване изпълнението на вече спечелени проекти.

Дейността на „Трейс Груп Холд” АД, както всички фирми, заети в инфраструктурното строителство, има ясно изразен сезонен характер. Строителството, рехабилитацията и текущото поддържане на пътища се извършват през периода март-октомври, а зимното поддържане на пътищата – в периода от ноември до края на февруари.

От началото на борсовата търговия с акции на Трейс Груп Холд в края на 2007 г. до днес книжата на дружеството са загубили 63,79% от стойността си до 107,53 лв. средна цена за акция днес.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още