IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2 млн. лв. глоба за операторите при несъобразени с ЕС роуминг цени

При повторно нарушение глобата може да достигне и 4 млн. лв.

15:51 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 2 млн. лв. глоба за операторите при несъобразени с ЕС роуминг цени

До 2 млн. лв. ще е санкцията за мобилните оператори, които не са привели цените на роуминг услугите в съответствие с изискванията на Регламент 717 на ЕС, предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за електронните съобщения.

При повторно нарушение глобата може да достигне и 4 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба.

Според регламента средната цена на едро за роуминг не трябва да превишава 0,30 евро на минута, като максималната средна цена на едро намалява на 0,28 евро от 30 август тази година и на 0,26 евро от 30 август 2009 г. Цената на дребно (без ДДС) не трябва да превишава 0,49 евро на минута за осъществено повикване или 0,24 евро на минута за прието повикване. Ценовият таван за извършени повиквания се намалява на 0,46 евро (0,22 евро за прието повикване) от 30 август 2008 и на 0,43 евро, съответно 0,19 евро, от 30 август 2009 г.

Измененията и допълненията в нормативната уредба ще доведат до въвеждане на имуществени санкции за мобилните оператори, които не са привели цените на роуминг в съответствие с изискванията на Регламент 717 на Европейския парламент и Съвета от 2007 г.

С промените ще се изпълнят и изискванията за прозрачност на цените на дребно и възможностите за ясна и точна информация за правата и задълженията на потребителите на роуминг услуги.

Утвърждава се и независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) при изготвяне и приемане на нормативните регулаторни инструменти, както и укрепване на възможността за ефективна намеса за регулиране на пазара на електронни съобщения.

Предлаганите промени в закона ще доведат до повишаване ефективността на КРС при регулиране и контролиране на електронните съобщения, които спомагат от една страна за ефективно управление на ограничения ресурс - радиочестотен спектър и номера, а от друга - за отстраняване на съществуващи противоречия в практическото приложение на Закона за електронните съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още