IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз иска да спира газа на Кремиковци, Димитров казва, че нямало

Причината да не работи Кремиковци не е в количеството на подаваната суровина, коментира Петър Димитров

16:37 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз иска да спира газа на Кремиковци, Димитров казва, че нямало

Булгаргаз ЕАД ще прекрати подаването на природен газ на Кремиковци на 1 август, ако комбинатът не заплати задължението си за доставения природен газ за юли 2008 г. в размер на 7,5 млн. лв, съобщиха от Булгаргаз.

Булгаргаз повече не е в състояние да поеме „тежестта“ от увеличаване на просрочените задължения на Кремиковци, се посочва в съобщението. От Булгаргаз посочват още, че при последната продажба на комбината са разсрочили натрупаните задължения за период от 10 години.

Всички просрочени задължения на Кремиковци към Булгаргаз надхвърлят размера на разсрочените плащания през 2003 г. при купуването на комбината от сегашния му собственик, пише в съобщението.

През последния месец от Булгаргаз многократно са информирали писмено ръководството на Кремиковци за необходимостта от реално изплащане на доставяния природен газ, подчертават от дружеството. Към настоящия момент при разрешени от Булгаргаз 20 000 куб. м природен газ на час, Кремиковци ползва 15 500 куб. метра на час.

Във връзка със съобщението на на Булгаргаз министърът на икономиката Петър Димитров заяви, че в Кремиковци няма кризисна ситуация и природният газ няма да бъде спрян.

Според министър Димитров Булгаргаз няма да предприеме „крутите мерки“. В момента на комбината се подават по 20 хил. куб. м природен газ на час при санитарен минимум от 15 хил. куб. м на час. Причината да не работи Кремиковци не е в количеството на подаваната суровина, коментира Петър Димитров. Той припомни, че се чака официалното решение на съда за обявяване на комбината в несъстоятелност, след което следва препродажбата му.

Правителството няма да допусне драма, не можем да застрашим сигурността на софиянци, на България, заради задълженията на Кремиковци, заключи министърът на икономиката, цитиран от БТА.

По-рано днес синдикатите алармираха за обявено извънредно положение в металургичния комбинат вследствие на спрямо подаване на газ. От комбината обаче увериха, че там не се случва нищо извънредно и доставките на природен газ са в количества, които не застрашават производствения цикъл.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още