IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отхвърлиха шестия вот на недоверие*

Присъстващите депутати от управляващата коалиция гласуваха единодушно против

16:18 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха шестия вот на недоверие*

Народните представители отхвърлиха шестия пореден вот на недоверие срещу правителството на премиера Сергей Станишев.

Против вота гласуваха 150 народни представители, като присъстващите депутати от управляващата коалиция гласуваха единодушно против. Вотът беше подкрепен от 84 народни представители от опозицията, а един депутат се е въздържал.

Внесеният преди няколко дни вот беше за нанесени материални и морални щети на гражданите и страната във връзка с доклада на Европейската комисия, с който се спират средства от еврофондовете за страната ни.

Не подценяваме ситуацията в страната във връзка с усвояването на еврофондовете, каза министър-председателят Сергей Станишев непосредствено след гласуването на вота на недоверие. По думите му в Банско тройната коалиция е направила критичен и реалистичен анализ и е изработен план за действие за преодоляване на затрудненията, „за да се превърнем в успешна страна членка на ЕС“.

Станишев посочи, че въпреки трудностите смята, че първата година и половина от членството ни в Общността е успешно. „Още се учим как да спазваме европейските правила на практика“.

Според премиера за строгостта на ЕК към нас е допринесла и по-сложната политическа ситуация в ЕС във връзка с гласуването на Лисабонския договор и някои икономически трудности заради високите нива на инфлацията.

Станишев даде пример, че все още у нас се случва да се прилага практиката след спечелването на търг за даден проект почти да няма последващи контрол за качеството на изпълнението, му „докато в ЕС контролът е на всяка крачка“.

Той подчерта, че евентуална политическа нестабилност на страната и предсрочни избори биха били вредни, тъй като ще забавят с месеци процеса по контрактуването на проекти по оперативните програми.

Към момента няма безвъзвратно загубени средства от европейските фондове въпреки критиките и отнемането на акредитациите на двете агенции, заяви още Станишев. „Сега набира темп реалното контрактуване на проектите по структурните фондове на ЕС“, каза премиерът, като подчерта, че за страната е добре повече договори да бъдат контрактувани до края на 2009 г., тъй като за тях срокът за изпълнение ще бъде до три години, докато на по-късно сключените договори ще бъде две години. 

Станишев се закани, че ще иска строга отчетност и контрол във връзка с еврофондовете, включително и от министрите. Като основни слабости във връзка с фондовете, освен отчетността и контрола, Станишев отчете бавните механизми и слабата организация. „Трябва да се сложи край на представата, че от европейските фондове може да се краде“.

„Докладът на ЕК наистина е критичен и следващите четири-пет месеца ще са много трудни за правителството“, заяви от своя страна лидерът на ДПС Ахмед Доган пред журналисти в парламента. По думите му този период ще е и своеобразен тест за качеството на властта, свързан с обективното усвояване на еврофондовете. За целта според него трябва да има пълна мобилизация на парламента и особено на административния капацитет, от който зависи организацията и управлението на европарите.

Според Доган най-големият ни проблем към момента е влошената комуникация с ЕК.

*Актуализирано към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още