IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР утвърди нови цени за 39 ВиК дружества

Корекцията в цените за различните населени места ще влезе в сила от 1 август 2008 г.

12:55 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР утвърди нови цени за 39 ВиК дружества

Утвърдената от ДКЕВР корекция в цените за различните ВиК дружества е между 0,01 лв./куб.м и 0,33 лв./куб. м, съобщиха от комисията.

На закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди цени на водоснабдителните и канализационни услуги на 39 ВиК оператора.

Корекцията в цените за различните населени места ще влезе в сила от 1 август 2008 г.

Една от причините за нови цени на ВиК услугите е повишението на разходите за електрическа енергия от 1 юли. При някои дружества делът им достига до 50% от общите разходи за предоставяните услуги.

Изменението на цените на горивата на международния и вътрешен пазари и драстичното увеличение на стойността на материалите, които съставляват до 80% от необходимите средства за извършване на ремонтни дейности на ВиК системите, са също предпоставка за ценова корекция.

За изясняване на всички икономически факти и обстоятелства, експертите на регулатора изискаха подробна обосновка за повишените разходи на дружествата. ВиК операторите трябваше да представят и доказателства за декларираните си инвестиционни намерения, финансирането им и задълженията си по сключените договори за кредити.

След обстоен анализ на предоставената информация и разглеждане на постъпилите становища след проведените открити заседания и обществени обсъждания, ДКЕВР удовлетвори частично исканията за промяна в цените на ВиК услугите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още