IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холдинг Пътища излиза на печалба от 25 хил. лв.

Нетните приходи от продажби се увеличават с 62,6% до 34 млн. лв. за първото шестмесечие на 2008 г.

10:50 | 30.07.08 г.
Холдинг Пътища излиза на печалба от 25 хил. лв.

Холдинг Пътища АД реализира неконсолидирана печалба от 25 хил. лв. за първото полугодие на 2008 г. спрямо загуба от 325 хил. лв. за съпоставимия период на 2007 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Нетните приходи от продажби се увеличават с 62,6% до 34 млн. лв. за първото шестмесечие на 2008 г.
Дружеството формира значителна дейност в дъщерните си дружества и затова интерес представлява и консолидирания отчет на холдинга, който трябва да се публикува до края на август.

За 2008 г. Холдинг Пътища планира 202 млн. лв. консолидирани продажби и 41,7 млн. лв. консолидирана печалба.

Холдинг Пътища АД е изложен на общите рискове, отнасящи се до всички стопански субекти, заети в сектора на инфраструктурното строителство, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Холдингът заявява, че "работи основно на българския пазар на пътностроителни услуги, където обемът на поръчките е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти и дружеството не може да влияе върху този обем. В контекста на гореизложеното силно редуцирания бюджет на Фонд „РПИ” за строителство, рехабилитация и поддържане на пътната мрежа в страната през последните няколко години стеснява потенциалния пазар на дружеството".

"Непрекъснато расте конкуренцията от страна на западни фирми, които имат значително по-добра ресурсна обезпеченост от българските.  Във връзка със засилената конкуренция намалява нормата на печалба, заложена в тръжните оферти с оглед спечелване на търга. Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Холдинг Пътища АД оказва забавянето на плащанията от страна на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, което е и причина за забавяне изпълнението на повечето обекти на дружеството", уточняват от холдинга.

Друг фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството е повишаването цената на горивата, които са съществено перо от разходите на холдинга и от своя страна могат да доведат до оскъпяване изпълнението на вече спечелени обекти, се посочва още в допълненията към отчета.

Дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурата, в това число и Холдинг Пътища АД, има ясно изразен сезонен характер. Строителството, рехабилитацията и текущото поддържане на пътища се извършват през периода март-октомври, а периода на зимно поддържане на пътищата обхваща времето от ноември до края на февруари.

Голяма част от дейността на Холдинг Пътища АД през последните години е свързана с европейските фондове. От началото на 2008г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД във връзка с констатирани нередности при изразходването на парите. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по структурните и кохезиония фонд на ЕС, ако не докаже, че може контролира правилното изразходване на европейските пари.

Основният капитал на Холдинг Пътища бе увеличен 71 пъти до 30,67 млн. лв. със собствени средства. До регистрацията на новите акции в момента свободни за търговия са 1,4% от акциите на дружеството.
 

За последните 12 месеца акциите на Холдинг Пътища са поскъпнали с 25,06% до 15,5 лв. средна цена за акция в началото на днешната търговска сесия.

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още