IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балкан Ловеч с 97% спад на печалбата след затварянето на Вамо

За полугодието нетните приходи от продажби намаляват с 24% до 3,43 млн. лв., спрямо 4,51 млн. лв. за първото шестмесечие на 2008 г.

10:22 | 30.07.08 г.
Балкан Ловеч с 97% спад на печалбата след затварянето на Вамо

Балкан АД Ловеч отчита 97% спад на печалбата до 9 хил. лв. за първото полугодие на 2008 г. спрямо съпоставимия период на 2007 г., показва отчетът на дружеството публикуван от БФБ-София.

За първото тримесечие на 2008 г. Балкан имаше 8 хил. лв. печалба, а през второто тримесечие е добавил само хиляда лв. към печалбата си.

За полугодието нетните приходи от продажби намаляват с 24% до 3,43 млн. лв., спрямо 4,51 млн. лв. за първото шестмесечие на 2008 г.

В отчета за дейността е заявено, че зависимостите от доставчиците са големи. "Все повече от фирмите, които бяха част от системата на Балканкар, се отделиха от нея и не всички успяха да оцелеят в условията на пазарната икономика. Типичен пример в това отношение е “Вамо” - Варна, който беше основният производител на двигатели за кари по лиценз на Перкинс в България. След затварянето на завода, производителите на крайни карни изделия в България “преживяха” криза. През 2007 година те трябваше да конструират и разработят своите изделия за нови двигатели, да търсят и подходящи за куплиране с досега ползваните основни агрегати двигатели. В това отношение и Балкан АД имаше подобни проблеми за произвежданата гама собствени мотокари, намаля и обема на продадените през 2007 г. хидродинамични предаватели, което е индиректно свързано с проблема "Вамо"", заявяват от Балкан АД.

Както за всички машиностроителни фирми, така и в частност за Балкан АД металите са основни материали и суровини за производството. Цените на тези основни суровини непрекъснато нарастват, както на местните, така и на световните пазари. Рискът е добре премерен – дружеството не задържа за дълги периоди от време суровини и материали на склад. Закупуват се количества за осигуряване на производството за период от 1 до 3 месеца напред.

Дружеството е зависимо в определена степен от цените на ел. енергия – разходите за ел. енергия са в размер на 7 % от общите разходи за материали, 1 % от тези разходи са за природен газ. Дружеството има сключен договор за директна покупка на ел. енергия от НЕК ЕАД. Мениджмънтът на дружеството предприе вътрешни мерки за намаляване разходите на ел. енергията в дружеството, чрез промяна на рамките на работния ден като се намали времето на ползване на ел. енергия през върховите периоди на денонощието.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняха с 64,84% до 9 лв. средна цена за акция вчера.

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още