IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 юли

08:03 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 юли

Провал с конкурса за четвърти GSM-оператор

в. Новинар

Търгът за получаване на лиценз за четвърти GSM-оператор беше отменен заради липса на кандидати. Вчера нямаше фирми, желаещи да си закупят тръжна документация, съобщиха от комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Само една компания от Лихтенщайн - „Телко АГ", е проявила интерес към конкурса с тайно наддаване. Първоначално в търга искаха да участват 11 компании, като две от тях са чуждестранни. Вчера изненадващо документация поиска само компанията от Лихтенщайн. Според запознати фирмите са се отказали от търга заради високата цена. От КРС преди месец обявиха, че наддаването за лиценза за четвъртия оператор започва от 38 млн. лв. 

Кабинетът даде милиони на компрометирания пътен фонд

в. Сега

120 млн. лева от тазгодишния бюджетен излишък извънредно получава компрометираният и все още нереформиран пътен фонд. Регионалното министерство, което също има вина за спирането на еврофондовете, ще вземе 48 милиона. Това става ясно от постановления на правителството, публикувани в "Държавен вестник".
С тези пари двете ведомства ще се разплатят за проектите, по които Брюксел спря субсидиите.
За какво точно се дават парите на пътния фонд, от "Държавен вестник" не става ясно. Там пише само, че финансовият министър трябва да представи точната сметка какво е правено с парите до 31 декември 2008 г.

Имотите на армията - продавани като на битак

в. Дневник

Срещу бившия министър на отбраната Веселин Близнаков е започнала проверка в Софийската градска прокуратура за сделки с военни имоти. Прокурори обясниха, че ако се докажат престъпленията, имунитетът на Близнаков, който в момента е депутат от НДСВ, може да бъде свален. Разпитан е и Симеон Трифонов, началник на кабинета на предшественика на Близнаков, също от НДСВ, Николай Свинаров. По неофициална информация тече проверка и срещу бившия зам.-министър Радослав Бозаджиев. Той напусна два месеца след смяната на Близнаков, а дотогава отговаряше за продажби и замени на имоти. В правомощията му влизаше и възлагане на оценки на имущество с лицензирани оценители.

Работодатели очакват нов спад в чуждите инвестиции

в. Новинар

Допълнителен отлив на чуждестранни инвестиции у нас след докладите на Европейската комисия за България прогнозира председателият на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му спирането на европарите не е толкова фатално, колкото лошата оценка на Брюксел за България, която ще повлияе косвено върху цялата икономика. Чуждите вложители ще се откажат да инвестират у нас, тъй като страната вече има имидж, че няма ред, а има политическа корупция, смята Данев.

11 хиляди лева глоба за нередовен хотелиер

в. Стандарт

11 хиляди лева ще бъде глобен хотелиер от Балчик, защото е назначил целия си персонал без трудови договори. Това обяви директорът на дирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич Младен Мартинов. При проверка на инспекцията са били установени 11 души, които работят без договори, а освен това в обекта имало и момиче под 18 години, което работело без нужното разрешително от инспекцията. Мартинов добави още, че предстои НС да гласува увеличение на глобата за такива работодатели на 15 хил. лв. През юли извършените проверки от инспекторите в областта са 107, като са установени още 6 случая на назначени работници без трудови договори.

БСП се поправи и оттегли привилегиите за "ловните феодали"

в. Дневник

След едночасови спорове в парламентарната земеделска комисия по промените в закона за лова депутатът от БСП Георги Юруков оттегли предложението си да се дадат привилегии за сегашните наематели на държавни ловни стопанства. В петък комисията прие "на косъм" искането на Юруков наематели, инвестирали над половин милион лева в ловни стопанства и на които им остава поне три години до изтичане на договора, да ползват имотите без конкурс още 15 години. Още преди внасянето на закона авторите се оплакаха, че "сегашни феодали" искат преференции, включително ако отидат на конкурс. Пред "Дневник" социалист заяви, че колегите му Юруков и председателят на комисията Васил Калинов прокарвали интересите на близките до президента Валентин Златев - шеф на "Лукойл", и адвоката Тодор Батков, които са сред наемателите на ловни полета.

Транспарант позори шефа на митница Кюстендил

в. Сега

С транспарант "Кирил Калфин - 11 години корупция в митница Кюстендил, 1997 - 2008, СДС, НДСВ, БСП, А СЕГА И ГЕРБ" осъмна вчера Кюстендил. Опозоряващият аленочервен надпис, който най-вероятно е сложен през нощта на моста за околовръстното на Кюстендил, е срещу шефа на "Митница Кюстендил" Кирил Калфин, който е шеф на местната митница от 1997 г. Малко след 10 часа надписът е свален, разказаха очевидци. Лично Калфин е подал сигнал в полицията за надписа в 14.30 ч. По случая е възложена проверка, като ще бъде уведомена и прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още