IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средства от фондовете на ЕС ще получаваме най-рано от февруари 2009

Въпросът с възстановяването на акредитацията на двете агенции по ФАР трябва да се реши до началото на ноември, смята Меглена Плугчиева

14:10 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Средства от фондовете на ЕС ще получаваме най-рано от февруари 2009

На практика получаването на средства от структурните фондове на ЕС по оперативните програми реално може да започне най-рано от месец февруари 2009 г., каза от парламентарната трибуна вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на днешните дебати във връзка с внесения вот на недоверие към правителството.

Тя обясни, че това е така, тъй като в момента тече т.нар. процедура по оценка на съответствието на нашите системи за усвояване и организация на средствата от европейските фондове.

Въпросната процедура ще трае до 7 ноември. След това в двумесечен срок ЕК трябва да прецени дали ще се съгласи с нашата оценка на съответствие. Ако това стане, тогава от февруари 2009 г. ще може реално да получаваме средства от структурните фондове по оперативните програми.

В случай че ЕК не се съгласи с нашата оценка, тя ще започне провеждането на собствена такава оценка.

Плугчиева посочи, че в следващите няколко месеца най-важните задачи, които предстоят във връзка с европейските фондове, са вземане на такива мерки, че да може да се възстанови акредитацията на двете агенции по програма ФАР (към МФ и МРРБ).

По САПАРД би трябвало да се работи така, че първо ЕК да ни разреши извършването на национални плащания по вече сключените проекти, след това да се възстановят плащанията от ЕС. Следващата стъпка по възможност ще е да се удължи срокът на плащанията по програмата до края на 2009 г., тъй като той изтича в края на тази година.

Плугчиева поясни, че всъщност двете агенции с отнета акредитация могат да сключват договори, но на отговорност на правителството и без да се извършват плащания.

Въпросът с възстановяването на акредитацията им трябва да се реши до началото на ноември.

Гласуването на вота на недоверие към правителството ще бъде утре от 16:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 29.07.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още