IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Машстрой за шестмесечието се понижава с над 50 на сто

Нетните приходи от продажби на троянския производител на металорежещи машини към края на юни са в размер на 9,07 млн. лв., което представлява ръст от 7,15% на годишна база

11:30 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Машстрой за шестмесечието се понижава с над 50 на сто

Печалбата ва Машстрой АД за първото шестмесечие преди данъчно облагане се понижава до 120 хил. лв. спрямо 262 хил. лв. за съответния период на миналата година. Това показват данни от отчета на компанията, представен от БФБ-София.

Нетните приходи от продажби на троянския производител на металорежещи машини към края на юни са в размер на 9,07 млн. лв., което представлява ръст от 7,15% на годишна база. Разходите за дейността възлизат на 8,96 млн. лв. спрямо 8,22 млн. лв. година по-рано.

Нетният паричен поток от оперативна дейност за периода януари-юни е положителен, на стойност 490 хил. лв., или с 11,5% по-малко от първото полугодие на 2007.

Основен фирмен риск за Машстрой представлява понижаването на курса на долара, тъй като дружеството притежава позиции на пазари търгуващи в долари. В тази насока дружеството води политика за увеличаване продажните цени на изделията съобразени със световните тенденции и в същото време договаря с клиентите, които традиционно търгуват в щатски долари, разплащане в евро за в бъдеще. Суровини и материалите, които Машстрой закупува от чуждестранни доставчици, пък са изцяло в евро, уточняват още от компанията.

Световната тенденция на повишаване цената на отпадъчният чугун и намаляването на количествата, които се предлагат на пазара, също представляват фирмен риск, тъй като посоченият материал е основна суровина за дружеството, става ясно още от допълненията към отчета.

От началото на борсовата търговия днес всe още няма сделки с акции на Машстрой. Вчера по позицията бе отчетен спад от 5,71% до 33 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

Машстрой АД - в ликвидация(4MO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още