IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Закриват френска фабрика за преработка на сурова вълна в Първомай

Според ръководството причина за решението е кризата в текстилния сектор в цял свят, фабриката е имала екологични проблеми

18:07 | 28.07.08 г.
Закриват френска фабрика за преработка на сурова вълна в Първомай

Кризата в текстилния сектор в целия свят е причината за закриването на френското предприятие за преработка на сурова вълна в Първомай АДФ България, обясниха от ръководството на фабриката.

Според тях текстилният сектор изпитва големи затруднения и в Европа, Аржентина, САЩ. Кризата се задълбочава от конкуренцията и дъмпинга на текстилното производство на Китай и от все по-отслабващия долар.

Около 150 работници от фабриката са подписали връчените им от работодателя заповеди с предизвестие за напускане. След 16 август в предприятието ще останат да работят само няколко души.

Това изкара на протест днес част от заетите в предприятието, които не бяха на смяна. Те настояват за обезщетение в размер на десет месечни заплати. Работодателят им обаче предвижда компенсациите за напускане да бъдат само за един месец. Според заповед на управителя заплатите за юли ще бъдат изплатени на 5 август, а на 25 август останалите без работа ще получат обезщетението си плюс премии, ако през последния месец са се трудили добросъвестно и качествено.

Френската компания „Деваврен“ стъпи в Първомай през 2000 г. Тогава тя купи от общината в Първомай бившия стопански двор – терен от 20 дка и постройки и започна да строи нови производствени халета. АДФ България влезе в редовно производство през 2002 г. Още в самото начало обаче се появиха проблеми с комплексното разрешително. Оказа се, че не са спазени нормативите за минимално отстояние на такъв обект от жилищни и обществени сгради, на около стотина метра от фабриката се намира болницата на Първомай. Заради екологичните проблеми АДФ България е глобявана нееднократно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още