IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК потвърди, че има спрени средства по ОП Транспорт

Говорител на комисията обясни, че част от всички плащания към пътния фонд, спрени в края на януари, засягат и суми по програма "Транспорт"

18:02 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК потвърди, че има спрени средства по ОП Транспорт

ЕК потвърди днес, че сред спрените за България пари има и суми, предназначени не само за предприсъединителните програми ФАР, САПАРД и ИСПА, съобщи Dnes.bg

Говорител на комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма "Транспорт". По нея на страната се полагат над 1,5 млрд. евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007-2013 г.

Засега не е ясна цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища. Ясно е обаче, че когато през януари ЕК спира парите към пътния фонд заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.

"Всякакви плащания, свързани с пътния фонд, са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд", е заявила Ева Калужинска, говорител на ЕК.  

По думите й всичко това ще продължи, докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите.

"Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания. Нито пък крайни плащания. Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!", допълва Калужинска.

А само преди два дни министър Меглена Плугчиева твърдеше друго: Ще ни дадат 1,5-те милиарда евро, само да се стегнем.

В Банско вицепремиерката твърдеше, че парите по програма "Транспорт" не са спрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още