IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представителства в чужбина ще насърчават износа и ще привличат инвеститори

Предвижда се увеличаване на броя на стоките и услугите за износ, които подлежат на застраховане от Българската агенция за експортно застраховане.

14:33 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Представителства в чужбина ще насърчават износа и ще привличат инвеститори

През следващите няколко години да бъдат създадени общо 30 представителства (звена) в 30 големи градове в света (главно европейски), за насърчаване на износа и привличане на чужди инвеститори у нас, занимаващи се с производства с експортна насоченост, е една от основните практически мерки, залегнали с представената днес Експортна стратегия на България.

Дейността на представителствата ще се организира от предстоящата да бъде създадена през следващата година Експортна агенция и ще е главно маркетингова, т.е. няма да се припокрива с тази на търговските представителства. Първите шест представителства ще бъдат открити в Лондон, Франкфурт, Париж, Милано, Мадрид, Виена.

Друга практическа мярка от стратегията предвижда разширяване на обхвата на дейност на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), в насока увеличаване на броя на стоките и услугите за износ, които подлежат на застраховане от агенцията.

За насърчаване на износа ще помага и новосъздадената държавна Банка за развитие, която ще подпомага главно малки и средни предприятия в стремежа им да излязат на външни пазари. За целта се предвижда през дъщерните дружества на банката да преминават през следващите години около 200 млн. евро по оперативна програма „Конкурентноспособност”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още