IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 юли

10:48 | 26.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 юли

Еврокомисията спря още 1,6 млрд. евро за България
в. Сега

Ударът на Брюксел срещу България тази седмица се оказа двойно по-тежък. Във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1,6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми - "Транспорт", научи "Сега". Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД.

Така сумарната загуба на страната заради корупцията може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. (около 2,5 млрд. евро). На 22 юли 2008 г. финансовият министър Пламен Орешарски е получил писмо от главния директор на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер (Германия), в което пише, че заради сигналите за злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) се спира финансирането от ЕК на Оперативна програма "Транспорт". Тя получава средства от Кохезионния фонд, предназначен главно за транспорт и екология в слаборазвити райони. България има шест слаборазвити по европейските стандарти района.

Този фонд е продължение на предприсъединителната програма ИСПА, която бе замразена още на 24 януари 2008 г. заради братската далавера за 120 млн. лв. между ФРПИ и фирма "Биндер", както и заради уличаването на двама подкупни служители в пътния фонд. Досега никой от управляващите не е признал публично за новия удар на Брюксел.

Фонд "Тютюн" платил 109 млн. на производителите
в. Стандарт

Тютюнопроизводителите са получили над 109 млн. лв. за продукцията си през м.г., съобщи МС. Средствата са дадени от фонд "Тютюн" и са изплатени за сортоподдържане производство и покупка на семена. Миналата година фондът е проверил всички тютюнопроизводители с договори за производство, които имат реколта на площ от над 1 хектар. Най-произвеждания сорт тютюн в България е "басми". От него страната ни отглежда 65,2 на сто.

Произвели сме 138 млн. литра вино за м.г.
в. Стандарт

Износът на вина е нараснал след приемането на България в ЕС. Това гласи одобрен от кабинета доклад за лозаро-винарския сектор. През първите 9 месеца на 2007 г. България е изнесла общо 857 хиляди хектолитра вина, което е с 21 % повече от 2006 г. Най-много вина се изнасят за Русия. България зарежда с бутилки Полша, Великобритания и Чехия, а с наливни вина Германия, Молдова и Швеция.

Управляващата коалиция обсъжда критиките в евродоклада
в. Дневник

В Банско тази сутрин започва двудневно разширено заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция. В него ще участват ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, министрите, лидерите на парламентарните групи и шефовете на комисии в Народното събрание от мнозинството. Основната тема е изпълнението на приоритетите в актуализираната правителствена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още