IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мтел: Исканията на БТК за цените на терминиране са изненадващи и смущаващи

БТК изпрати вчера писма до Глобул и Мтел с искания за понижение на цените на обаждания от фиксирани към мобилни номера

16:30 | 25.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мтел: Исканията на БТК за цените на терминиране са изненадващи и смущаващи

Изненадващо и смущаващо е писмото, изпратено до МTел от БТК, относно цената за терминиране в мобилни мрежи на входящ фиксиран трафик, се казва в съобщение на мобилния оператор. В писмото на БТК се заявява, че ако Мтел не приеме предложението за понижение на цените, то телекомът ще започне едностранно тяхното прилагане.

Последното е в сериозно нарушение на споразумението за взаимна свързаност между двете мрежи от 1 април 2008 г., което предвижда, че всяко негово изменение влиза в сила единствено в случай, че е изложено в писмен вид и е подписано от двете страни, както и на Закона за защита на конкуренцията, тъй като БТК злоупотребява с господстващото си положение чрез едностранно налагане на цените за терминиране на трафик в мрежата на Мтел, поясняват от Мтел.

От мобилния оператор припомнят, че след проведени конструктивни дискусии Комисията за регулиране на съобщенията е взела решение да намали цените на едро за разговори от фиксирани към мобилни мрежи с 40% до средата на 2009 г. Второто понижение е в сила от 1 юли 2008 г., а следващата стъпка е предвидена през декември 2008 г.

„Истинският проблем е, че БТК заблуждаващо заяви, че цените на дребно ще бъдат намалени пропорционално, но след 1 юли БТК затвърди досегашното си високомерно поведение, като възстанови своята норма на печалба в разрез с интереса на крайните потребители“, се казва в съобщението на Мтел.

Писмото касае също така оплакване от „свръхрегулация” на БТК, което е абсурдно твърдение, поради това, че:

- БТК все още задържа около 95% пазарен дял на пазара на фиксирани услуги, което е безпрецедентно за страните от ЕС и очевидно показва липса на конкуренция и ефективна регулация;
- БТК успя да повиши цените и месечните такси на своите клиенти през последните няколко години, което също е прецедент за ЕС;
- БТК значително изостава по отношение на нивото на цифровизация въпреки високите цени и монополния пазарен дял;
- БТК не е въвела услугата преносимост на номерата - отново прецедент за ЕС;
- БТК се опитва, въпреки „свръхрегулацията”, да наложи увеличение на цените за достъп до инфраструктурата с над 60%;
- БТК беше вече наказана от КЗК за предишни злоупотреби с господстващо положение, поради налагане на изключително високи цени на едро за взаимна свързаност; високи цени за необвързан достъп; отказ да предостави достъп до bitstream access.

В заключение от М-Tел заявяват, че са истински изненадани, че един от играчите на пазара все още се държи като монополист, което поставя под съмнение възможността за конструктивен диалог в полза на развитието на пазара и защита на интересите на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още