IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЕЦ Козлодуй потвърди, че използва свежо ядрено гориво

Контролът при изработването на горивото за централата се осъществява от упълномощената от нея организация ВПО Зарубежатоменергострой

15:59 | 25.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
АЕЦ Козлодуй потвърди, че използва свежо ядрено гориво

За произвежданото и доставяно за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ядрено гориво се използва природен уран, потвърдиха в официално писмо до централата от компанията ОАО Твел, която й доставя гориво.

Контролът при изработването на горивото за АЕЦ “Козлодуй” и неговото съответствие с изискванията на договора и с конструкторската документация се осъществява от упълномощената от АЕЦ “Козлодуй” организация – ОАО ВПО „Зарубежатоменергострой“ (ГУ КПИ), се казва още в документа, цитиран от българската атомна централа.

По-рано този месец бе подаден сигнал от „Екогласност“ до главния прокурор, в който се предлага да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй въз основа на сигнал на работещия в централата ядрен физик Георги Котев. По неговите думи новото гориво не съответствало на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставяло рециклирано ядрено гориво.

На пресконференция по този повод от АЕЦ Козлодуй определиха твърденията за схема с рециклирано гориво като абсурдни и заявиха, че се води целенасочена кампания срещу централата.

Тогава изпълнителният директор на централата Иван Генов заяви, че няма никакъв посредник при доставката на свежо ядрено гориво, както и че централата има договор с „Твел“ за доставка на територията на АЕЦ " Козлодуй" на свежо ядрено гориво, а транспортът и доставката е изцяло ангажимент на „Твел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още