IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите резултати на Каолин се подобряват спрямо първо тримесечие

За шестмесечието печалбата пада до 5,5 млн. лв. от 12,107 млн. лв. година по-рано

13:05 | 25.07.08 г.
Финансовите резултати на Каолин се подобряват спрямо първо тримесечие

През второто тримесечие на годината в сравнение с първото, финансовите резултати на Каолин АД бележат подобрение – отчетената печалба за периода април-юни е малко над 4 млн. лв. при печалба от 1,35 млн. лв. за първото.

Нетният финансов резултат за второто тримесечие бележи спад от 40 на сто спрямо второто тримесечие на 2007 г., но това до голяма степен се дължи на отчетените еднократни извънредни приходи от 2 млн. лв. миналата година. Без тях понижението на печлалбата на годишна база би било 12 на сто.

Това показаха изчисления на база неконсолидираният отчет на компанията за добив на индустриални минерали, представен чрез БФБ-София.

Общите продажби за второто тримесечие бележат ръст от 56% на тримесечна база и 23% на годишна база. Припомняме, че през първото тримесечие Каолин отчете застой в продажбите на годишна база и спад в печалбата до 1,3 млн. лв. от 5,5 млн. лв. през януари-март 2007 г., в резултат на лошите метереологични условия и покачването на цените на течните горива, респективно на транспортните услуги, както и продължаващия спад на курса на щатския долар.

Въпреки отчетените ръстове на финансовите резултати през второто спрямо първото тримесечие, те не са достатъчни дружеството да отчете ръст в печалбата за шестмесечието на годишна база. За полугодието на 2008 г. натрупаният нетен финансов резултат е печалба на стойност близо 5,5 млн. лв. или с 55 на сто по-малко в сравнение с печалбата за първите шест месеца на 2007 г. Без отчитане на еднократният приход, споменат по-горе, от 2 млн. лв., то спадът е 46 на сто.

Причината за това до голяма степен е изпреварващият темп на нарастване на разходите по икономически елементи в сравнение с приходите от продажби. Докато първите се увеличават с 20% до 52 млн. лв., то вторите бележат ръст от 12 на сто до 57 млн. лв.

Отчетените резултати към полугодието подкрепят обявената в началото на тази година прогноза на мениджмънта за ръст на приходите на консолидирана база с около 20% спрямо 2007 г., е записано в междинния доклад за дейността на Каолин. Въпреки появилите се признаци за влошаване на пазарната конюктура в началото на второто полугодие, мениджмънта на компанията продължава да счита изпълнимо достигането на прогнозирания консолидиран ръст на приходите на годишна база. Негативно влияние върху очаквания обем на продажбите може да окаже свиване на консумацията на клиентите в сектора на керамиката и строителството, ако кризата в основните пазари се задълбочи, се казва още в документа.

През отчетния период делът на разходите за външни услуги, в т.ч. за автотранспорт се увеличава, поради значително увеличените обеми на превози до крайни клиенти с този тип транспорт, за сметка основно на намаление на разходите за речен транспорт.

Разходите за външни услуги се увеличават с 30% за първото шестмесечие на годишна база и с 67% на шестмесечна.

С цел контрол върху разходите за външни услуги и най-вече автотранспорт и външна механизация дружеството консолидира и оптимизира доставките на течни горива към всички свои основни подизпълнители. Това позволи сериозно неутрализиране на ефекта от скока на пазарните цени на автотранспорта, е записано още в междинния доклад за дейността на Каолин.

Пак в посока контрол върху разходите за външни услуги, Каолин АД продължи да инвестира в собствен автопарк, като са закупени значителен брой челни товарачи, влекачи и цистерни.

Във фабриката на дружеството в Устрем е въведена в действие нова инсталация за дехидратиране на фелшпат, като е сменен и енергоносител от дизелово гориво на пропан бутан. Това е довело до значително снижение на себестойността на производството с близо 20% за този продукт, както и сериозен ефект свързан с опазването на околната среда и условията на труд. Същевременно е в ход удвояване на капацитета на производството на тази фабрика.

През второто тримесечие на 2008 г. Каолин АД е започнало разработването на каолиновото си находище в Украйна, за което бе получена лицензия през 2006 г. Забавянето в старта на развитието на този рудник е в резултат по-дългото време за административни и подготвителни процедури. Очаква се добив от това находище да започне през първата половина на следващата година.

До момента акциите на Каолин изгубиха 1,75% до 8,4 лева при обем от 1 084 лота.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още