IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха процедура за избор на компания за пътнически жп услуги

Действащият в момента договор за извършване на такива услуги, сключен между БДЖ и министъра на транспорта, изтича на 1 януари 2009 г.

15:38 | 24.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха процедура за избор на компания за пътнически жп услуги

Правителството одобри осъществяването на процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на превозвач за извършване на обществени превозни услуги в железопътния транспорт, съобщи правителствената информационна служба.

Визира се превозът на пътници на територията на България с бързи (междурегионални) и пътнически (крайградски и регионални) влакове при поемането на задължение за превоз и тарифно задължение, включително и превоз на пътници, на които е предоставено право на пътуване с намалени цени или безплатно.

Действащият в момента договор за извършване на такива услуги, сключен между "Български държавни железници“ ЕАД и министъра на транспорта, изтича на 1 януари 2009 г.

Предвижда се договорът за извършване на пътническите превози да бъде сключен за срок от 15 години. В документацията ще бъдат посочени изисквания за продължителност, редовност, капацитет и качество на предлаганата услуга и редът за тяхното отчитане; за периодичност, качество и обем на превозите; за повишаване на качеството на услугата, включително чрез внедряване на пътническа информационна, билетоиздаваща и резервационна система, свързана с Европейската резервационна система и информационните системи на европейските железопътни предприятия, и работа в реално време.

Желаещите да участват в процедурата за избор на превозвач за извършване на обществени превозни услуги в железопътния транспорт трябва да имат лиценз за пътнически превози. По данни на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ с такъв лиценз разполагат „Български държавни железници“ ЕАД, „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД и „БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)“ ЕООД.

Данните показват, че годишно с железопътен транспорт се превозват около 33-35 млн. пътници. Обслужват се 678 гари в населени места на територията на цялата страна с 561 влака ежедневно. За извършването на тези превози са необходими повече от 500 вагона със седящи места, 70 спални вагона, 25 дизелови мотрисни влака, 75 електрически мотрисни влака и 200 локомотива.

При процедурите за избор на превозвач се отчитат като критерии общественият интерес; способността на превозвача да поеме и изпълнява задълженията за обществени услуги и да осигурява продължителност, редовност, капацитет и качество на жп-превози; транспортните условия и цени; бизнес планът на превозвача за изпълнение на задължението за извършване на обществени превозни услуги; методиката за разпределяне на разходите, предложена от превозвача и др., се посочва в съобщението на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още