IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Варна искат да правят монорелсов влак за 100 млн. евро

Идеята е на общината, която се надява на финансиране от еврофондовете или на публично-частно партньорство

15:13 | 24.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Във Варна искат да правят монорелсов влак за 100 млн. евро

„Тъй като във Варна, поради спецификата на региона, идеята за метро е неприложима – заради подпочвените води и свлачишните процеси, има проект изготвен за монорелсова система“, каза Свилен Крайчев - един от заместник- кметовете в града.

По думите му изграждането на системата ще започне от летището и ще стига до курортните комплекси, като по този начин се цели да се разтовари трафикът от центъра на Варна.

Проектът е част от виждането на общината за бъдещето на транспортната схема. Предимството му е, че е евтин, лесен и бърз за изграждане. Представлява влак, движещ се по релса, стъпила върху колони над градските улици.

Монорелсовата железница е решение за много от американските градове с подобен трафик и брой жители, така че ще е приложим за най-големият морски град в България, смята Крайчев.

Размерът на такава инвестиция би бил от порядъка на 100 млн. евро. Средствата могат да бъдат осигурени от европейски фондове или чрез публично-частно партньорство, смятат от варненската общинска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още