IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН задължи БФБ да позволи айсберг и стоп поръчки и чрез COBOS

Фондовата борса е задължена да изпълни изискването в срок от 30 дни от постановяване на решението

13:31 | 23.07.08 г.
КФН задължи БФБ да позволи айсберг и стоп поръчки и чрез COBOS

Заместник-председателят на КФН Димана Ранкова наложи принудителна административна мярка, с която задължава Българска фондова борса – София АД да разработи и приложи технически мерки, с които да осигури пълно съответствие между функционалността на системата COBOS по отношение на подаваните поръчки за сделки с финансови инструменти и функционалността на търговската платформа XETRA, съобщиха от надзора.

Фондовата борса е задължена да изпълни изискването в срок от 30 дни от постановяване на решението за прилагане на принудителната мярка и да представи доказателства за това в КФН ден след изтичане на 30-дневния срок.

Със същото решение БФБ-София се задължава срок от 30 дни да преработи и съобрази Правилата за регистрация и работа със системата COBOS с приетия си нов Правилник за дейността на БФБ. След изтичане на срока БФБ следва да представи преработените "Правила за регистрация и работа със системата COBOS" в КФН. 

Мярката се налага поради факта, че понастоящем COBOS не допуска въвеждането на „айсберг” и стоп-поръчки, както и такива с валидност за определена фаза на търговската сесия, като по този начин се нарушава основен принцип на борсовата търговия, а именно равнопоставеността на инвеститорите.

Непосредствено след провеждането на Годишното общо събрание на акционерите на БФБ на 30 юни 2008 г. КФН започна проверка, целяща установяване на валидността на мандатите на всеки един от членовете на настоящия СД на БФБ. Към настоящия момент КФН е изискала информация от Софийски градски съд и Агенция по вписванията с цел уточняване срока на мандатите на членовете на СД на БФБ и документите, въз основа на които в търговския регистър са извършени съответните вписвания. Същите документи са изискани и от БФБ. Поради липсата на законово задължение БФБ да предоставя на КФН такъв вид информация, въпросните документи не са налични в КФН.

В случай, че проверката установи използването на документи с невярно съдържание въз основа на които са направени вписванията, КФН ще предприеме съответните мерки, информират още от надзора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още