IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 юли

07:56 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 юли

Станишев жертва Гагаузов заради Брюксел

в. Новинар

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов може и да се раздели с поста си заради негативен доклад на Европейската комисия. Издънките във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” и магистрала „Тракия” са причина премиерът Станишев да реши да се раздели със строителния министър. Това научи "Новинар" от червени депутати. Въпреки че Гагаузов декларира, че "носи оставка в джоба си", според запознати той нямал никакво намерение да се оттегли от поста си доброволно. Затова пък премиерът бил бесен заради гафовете и самонадеяното поведение на строителния шеф.

Заменен държавен имот край морето вече се продава за близо 9 млн. евро

в. Дневник

На сайта на монтанската фирма за недвижими имоти "Регион" ООД е публикувана обява за продажбата на 287 дка земеделска земя край каварненското село Българево за 8.7 млн. евро. В обявата се уточнява, че теренът може да се вкара в регулация, че е на първа линия на ската, граничи с бъдещо голф игрище и има 350 м лице към морето.

Според договор за замяна, с който "Дневник" разполага, през ноември миналата година парцелът е бил придобит от добричката фирма "КИА-2000", собственост на Иса Сали Феим. Земеделското министерство под ръководството на бившия вече министър Нихат Кабил е заменило "изоставена нива" с излаз на морето от Държавния поземлен фонд с разпокъсани ниви в най-неатрактивната част на Шуменско, предоставени от Феим.

Обвиненията за аферата САПАРД са в съда

в. Дневник

Обвинителният акт срещу Марио Николов и още осем души за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД чрез фалшиви документи за внос на стари машини вече е в Софийския градски съд. Деветимата са предадени на съд като организирана престъпна група за "особено тежък случай на документна измама в особено големи размери". Наказанието за това престъпление е от 10 до 20 години затвор. За групата шефът на ОЛАФ написа до вицепремиера Меглена Плугчиева, че влиятелни сили в България нямат интерес тя да бъде наказана. 

Спецзвено ще лови измами при големите обществени поръчки

в. Сега

Специално звено пряко ще следи за нарушения цялата процедура по провеждането на големи обществени поръчки у нас, които се обявяват в "Официален вестник" на ЕС. Това предвиждат промените в Закона за обществените поръчки, които бяха внесени от правителството като мярка за засилване на контрола при харченето на европари. Т. нар. "наблюдатели" ще са към Агенцията за обществени поръчки (АОП) и ще имат пълен поглед върху около 10% от търговете и конкурсите. Това са големите поръчки, които трябва да се обявяват и в "Официален вестник" на ЕС. И в момента към АОП работят наблюдатели, но периметърът им на действие е силно ограничен само до проверка на комисията, която оценява офертите. Сега те ще следят и всички действия на ведомството, което възлага обществената поръчка.

Новият концесионер влезе с фадроми на плажа, ползван досега от НСА

в. Дневник

Нов конфликт се очертава около плажа край Несебър, който от 34 години се ползваше от Националната спортна академия "Васил Левски". Както и преди десетина дни, студентите трябваше да напуснат бреговата ивица, защото се появиха фадроми и служители на МВР, изпратени от новия концесионер на терена Недялко Николов.

Заради скандала ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и до областния управител на Бургас Любомир Панталеев. Той призова да бъде направена проверка и да има наказания за виновните, ако те действат в разрез със законите.

Царево планира нови 100 хил. легла в парк "Странджа"

в. Сега

Община Царево планира да изгради хотелски комплекси и апартаменти с капацитет 100 хил. легла в границите на природен парк "Странджа", сигнализираха еколози. С промяна в общия устройствен план общината предвижда 100% застрояване на плажната ивица, която е част от парка. "С това изменение се предвижда изваждането на 9318 дка от територията на парка, които да бъдат включени в хотелски, курортни и други зони, включително с голф игрище", обясни Тома Белев от "Зелени Балкани". Еколозите смятат, че при голф игрището има конфликт на интереси, защото зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев е в УС на 2 организации с нестопанска цел, които насърчават развитието на голфа и в същото време председателства комисията по устройствения план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още