IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 13% от младите българи искат да работят в чужбина

От учещите или работещите извън България само 1% искат да се върнат

13:05 | 21.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 13% от младите българи искат да работят в чужбина

Около 13% от младите българи (под 30 години) мислят, че най-благоприятното за тях в професионално отношение развитие е да работят в чужбина в средносрочен план, показва проучване на УниКредит Груп за 15 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Австрия, в което са участвали над 15 хил. души.

Точно 13 е и средният процент на младите хора в региона, планиращи да работят извън собствената си страна.

В момента само 1% от българите, учили и или планиращи образование в чужбина, имат намерение да се върнат и да работят в страната.

Около девет пъти по-голям е броят на онези, които искат да се преместят в чужбина завинаги или поне за много дълъг период.

Трите страни, които държат първенството по желание за дългосрочно напускане, са Босна и Херцеговина, Сърбия и Словакия – съответно с 16%, 13% и 11%. Една пета от румънците също искат да работят в чужбина, но плановете им за престой извън родината са по-краткосрочни.

„Желанието за емиграция е свързано с очакванията за икономическото развитие на съответната страна и свързаната с това лична икономическа перспектива”, казва Мартин Майер, зам.-директор на отдела за маркетингови проучвания на Банк Аустрия, част от УниКредит Груп. Той обяснява сравнително високия процент на желаещите да напуснат дългосрочно страната българи с очакванията на сънародните ни за развитието на икономиката – стабилно, но без особена еуфория. 

На въпроса „Как според личното ви мнение ще се развие икономиката на страната ви през следващите три години?” повечето българи са изразили премерен оптимизъм.

Подобен отговор „нито положителен, нито отрицателен” е отговорът на българите и на въпроса за очакванията за личното икономическо състояние в следващите три години. В регионален аспект България попада в „златната среда” като най-оптимисти по отношение на собственото си развитие в средносрочен план са казахстанците и румънците. Населението в тези държави, заедно с поляците, са с най-положителна нагласа за бъдещето и на страните си като цяло.

Въпреки различията между държавите резултатите от проучването показват единна тенденция на по-голям оптимизъм сред по-младото поколение. Във всички изследвани страни показателят за оптимизъм сред анкетираните се увеличава с падане на възрастовата граница. Така например на индекс 52, получен при сумиране на отговорите на всички българи за очакванията за икономиката на страната, при ограничаване на извадката на анкетираните до тези под 30 години, показателят вече 57. Тази разлика е особено видима в Полша, където тя е над осем пункта.

Младите хора в ЦИЕ виждат собственият бизнес като добра алтернатива на „намирането на работа”, показват още резултатите от проучването. Поколение на частната инициатива се изгражда в момента особено бързо в Турция, където 38 на сто от населението има ясна представа за възможен частен бизнес в бъдеще. Инициативност показват и сърбите (22% планират частен бизнес) и унгарците (22%). Около 12% от българите смятат, че най-благоприятен за тях вариант е до три години да управляват собствен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още