IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Торготерм с 6% ръст на тримесечна база и 24% спад на годишна

Само за второто тримесечие на настоящата година Торготерм е реализирало 2,5 млн. лв. продажби на продукция, или с 6,44 на сто повече спрямо продажбите за първото

15:11 | 18.07.08 г.
Продажбите на Торготерм с 6% ръст на тримесечна база и 24% спад на годишна

Нетните приходи от продажби на продукция на Торготерм АД за полугодието възлизат на 4,9 млн. лв., или с 24 на сто по-малко в сравнение с шестмесечието на предходната година, става ясно от отчета на компанията, публикуван в Бюлетин Investor.bg.

Само за второто тримесечие на настоящата година Торготерм е реализирало 2,5 млн. лв. продажби на продукция, или с 6,44 на сто повече спрямо продажбите за първото.

Нетният финансов резултат на Торготерм АД за шестмесечието е загуба на стойност 175 хил. лв., при печалба от близо 940 хил. лв. за същия период на миналата година.

За периода е реализирана кухненска продукция за 1,302 млн. лв. и друга продукция от метал за 3,636 млн. лв.

Основните фактори, оказали влияние върху приходите от продажби на кухненско оборудване през полугодието, са засилената конкуренция от български фирми, които внасят готови изделия, появата на малки фирми, които търсят своя пазарен дял, намаляване на поръчаното оборудване спрямо необходимото за обзавеждане на една кухня, и намаляване относителния дял на строителството на хотели и ресторанти, за сметка увеличение строителството на апартаменти в черноморските курорти.

Основен фактор, оказал силно влияние върху приходите от продажби на друга продукция от метал, са намалените по размер поръчки на основните ни търговски партньори – фирмите "Сарел", Франция и “Химел”, Испания от обичайните такива през полугодието на миналата година, поради преминаване към система за лийн мениджмънт, свързана с регулиране и оптимизиране на складовите наличности от ел.табла и ел.шкафове.

В края на месец май е проведен контролен одит от поделенията на фирма “Шнайдер” – фирма “Сарел” от Франция и фирма “Химел” от Испания. "Одитът премина успешно, в резултат на което “Торготерм” АД е утвърден като постоянен търговски партьор на двете фирми. В резултат се очаква да бъдат увеличени поръчките по произвежданите досега изделия, както и разширяване на съществуващата гама от такива", се казва в отчетите на компанията.

Реализираният износ за първото полугодие на 2008 е в размер на 3,979 млн. лв., или 80,58% от общия обем на реализираната продукция. В сравнение със същия период на 2007 г. износът е намалял с 21,42%.

В разходите по икономически елементи за полугодието прави впечатление нарастването на разходите за възнаграждения и социални осигуровки сумарно с 24,6% до 1 млн. лв. въпреки спада в продажбите и производството.

Днес нямаше сделки с акциите на Торготерм. 

Свързани компании:

Торготерм АД(TTV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още