IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И билетът в Плевен поскъпва, става 80 ст.

Абонаментите карти за една линия, които сега са 19 лева, ще бъдат повишени също с 33 на сто, но от 1 август

15:03 | 18.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
И билетът в Плевен поскъпва, става 80 ст.

Билетът за градски транспорт в Плевен от понеделник от 60 стотинки става 80 ст. (повишение с 33 на сто), съобщи изпълнителният директор на общинската фирма „Автобусни превози“, цитиран от БТА.

Абонаментите карти за една линия, които сега са 19 лева, ще бъдат повишени също с 33 на сто, но от 1 август. От 1 септември поскъпват и картите за пенсионери и ученици.

От 1 юли поскъпна до 1 лев билетът за градски транспорт в София, в други големи градове също бяха обявени повишения на цените.

Билетите в рамките на община Плевен, въпреки поскъпването, ще бъдат с 20 на сто под реалната цена, допълни Стефанов. Реалните разходи за билет на един пътник в града са 1,08 лв., но общината е дала съгласие цената да не бъде повече от 80 стотинки засега, каза той.

Повишението се налага заради поскъпването на горивата и останалите разходи на фирмата. Тя разполага с 50 автобуса, но поради забавянето на увеличението на билетите е натрупала 38 хил. лв. загуба от началото на годината досега.

Предвижда се на 24 юли Общинският съвет да обяви „Автобусни превози“ за приватизация чрез публично оповестен конкурс. Фирмата в момента е най-голямото общинско транспортно предприятие в Централна Северна България, заяви Стефанов. Заради миграцията и нелоялната конкуренция на криминални превозвачи пътникопотокът е намалял през последните три години с 358 хил. души, поясни той, като заяви, че е нужна намеса на държавата със субсидии за лоялните превозвачи и със сериозни санкции за незаконните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още