IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БДЖ наложи близо 6000 лв. глоби на нарушители на забраната за пушене

Санкцията за пътник, който нарушава забраната, въведена през март, е двадесет лева

16:40 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ наложи близо 6000 лв. глоби на нарушители на забраната за пушене

От влизането в сила на забраната за тютюнопушене във влаковете до настоящия момент влаковият персонал е санкционирал общо 291 пътници, като събраната сума е 5 820 лв., съобщиха от Български държавни железници.

Други 215 пътници, които през този период са отказали да заплатят санкцията за тютюнопушене, са били свалени от влаковете.

БДЖ промени през март съществуващите ограничения за пушене в пътническите композиции и в съответствие с европейската практика въведе пълна забрана за тютюнопушене във всички категории влакове.

Във всички видове пътнически вагони, както и във всички дизелови и електрически мотриси, бяха поставени над 50 000 стикера, указващи, че пушенето не е разрешено. Санкцията за пътник, който нарушава забраната, е двадесет лева.

Контролът върху спазването на забраната за тютюнопушене във влаковете се осъществява както от влаковия персонал, така и от специализираните контролни органи на БДЖ, които извършват проверки за спазването на експлоатационните и търговски разпоредби при превоза на пътници.

Направените проверки от специализираните органи на превозвача установиха, че има и случаи, когато влаковият персонал не упражнява достатъчен контрол върху спазването на забраната за пушене. До момента ръководствата на трите поделения за пътнически превози в София, Горна Оряховица и Пловдив са потърсили дисциплинарна отговорност на общо 14 служители от превозни бригади за констатирани пропуски в спазването на разпоредбите и допускането на пушещи пътници във влаковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още