IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК отнема правата на две наши агенции да управляват еврофондове

Става дума за Изпълнителната агенция ФАР в МРРБ и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите

14:50 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК отнема правата на две наши агенции да управляват еврофондове

Европейската комисия ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР. Това е записано в доклада за управлението на европейските пари в България, съобщи Dnes.bg.

Става дума за Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите.

Общата засегната сума по ФАР е 610 млн. евро, от които 250 още не са договорени.

В доклада на ЕК се казва още, че липсва воля за справяне с финансовите измами в България и че липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност предизвиква сериозна загриженост.

Записана е и закана вече усвоените суми да бъдат преразгледани и евентуално изискани обратно от България.

Нанесените материални и морални щети на България и нейните граждани поради неусвояване на парите от европейските структурни фондове са основният мотив за внасянето на 24 юли на поредния, шести вот на недоверие към кабинета на премиера Сергей Станишев, обясни депутатът от ДСБ Евгени Чачев.

В мотивите за вота са отбелязани и конкретни провалени политики на кабинета, довели до тежкото положение на България в момента.

Сред тях са нулевото усвояване на средствата от ЕС по седемте оперативни програми през 2007, изоставането в изграждането и развитието на пътната инфраструктура и неравностойното положение, в което се намира българският бизнес в сравнение с фирмите от другите страни членки, допълни Чачев.

Той бе категоричен, че най-малко за две години ще бъдат спрени кохезионните и структурните фондове за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още