IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

П. Димитров: Облигационерите на Кремиковци не искат несъстоятелност

Според икономическия министър облигационерите изразяват готовност да се заемат с оздравяване на дружеството

14:16 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
П. Димитров: Облигационерите на Кремиковци не искат несъстоятелност

Облигационерите на Кремиковци предлагат да не се минава през обявяване на несъстоятелност на дружеството, а всички дългове на комбината да се трансформират в собственост, предприятието да бъде оздравено и продадено след това, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който определи новата оферта като коренно различна от досегашните.

Облигационерите изразяват готовност за поемане на финансовото обслужване на предприятието през периода, докато то „оздравее“.

На този етап разговорите са в начална фаза поради трудния начин за консолидиране на облигационерите, обясни Димитров, цитиран от БТА.

Той изрази надежда в близките дни да има решение на съда за въвеждане на синдици и за обявяване на комбината в несъстоятелност. „Според мен всички участници в тази схема вече са се консолидирали“, посочи министърът. Добрият вариант за комбината е да има решение на съда, да влязат синдици и те да поемат управлението, допълни той.

В момента Булгаргаз продължава да подава намалени количества гориво към завода, което не заплашва работата на системите на комбината, каза министърът. Той добави, че трябва да се уточнят схемите за разплащане на задълженията на комбината към дружеството и новите задължения, които са възникнали след януари.

Един от кредиторите на „Кремиковци“ е изпратил писмо до министерството, което Димитров определи като арогантно и типична форма на рекетиране. Кредиторът е подготвил иск срещу министъра за 10,2 млн. лева. Сега юристи на ведомството подготвят писмо до главния прокурор, уточни Димитров.

Искът на кредитора е за това, че той трябва да получи 4,2 млн. лв., а вторият е за 6 млн. лв. за това, че министърът му бил нанесъл вреди заради публикации в медиите.

Днес акциите на комбината добавиха 1,1 на сто до 2,45 лв. средна цена при прехвърлени 400 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още