IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЕЦ Козлодуй: Твърденията за схема с рециклирано гориво са абсурдни

Миналата седмица се появи информация от служител на централата, че има корупционна схема с доставките на ядрено гориво

12:19 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
АЕЦ Козлодуй: Твърденията за схема с рециклирано гориво са абсурдни

От седмици насам има целенасочена кампания срещу АЕЦ „Козлодуй“, която започна със слуха за радиационен облак - слух, който беше опроверган, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на централата Иван Генов, цитиран от БТА.

Повод за пресконференцията стана сигнал на „Екогласност“ до главния прокурор, в който се предлага да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй въз основа на сигнал на работещия в централата ядрен физик Георги Котев. По неговите думи новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставя рециклирано ядрено гориво.

Няма никакъв посредник при доставката на свежо ядрено гориво, заяви днес Иван Генов. Имаме договор с "Твел" за доставка на територията на АЕЦ " Козлодуй" на свежо ядрено гориво, транспортът и доставката е изцяло ангажимент на "Твел", добави той.

Горивото се получава от Новосибирския завод и се контролира от руска страна от специалисти от централата, поясни Генов. Той добави, че всяка горивна касета има уникален номер и досие от започването на производството до връщането на отработеното гориво. Контролът е сериозен и щателен и няма как да се поръча гориво от Новосибирск и да се достави рециклирано гориво от завод край Москва - схемата е абсурдна, заяви Генов.

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" се е обърнало с искане към администрацията на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей за съдействие за независими измервания на свежото ядрено гориво, които ще докажат, че горивото не е отработено, смята Генов.

Той уточни, че Георги Котев работи 17 години в централата. Материята, която коментира Котев, е сложна, трудно е да докажеш, че това не е вярно, защото темата е трудно разбираема, коментира Генов.

Ръководството на АЕЦ гарантира, че според показателите горивото е с много високо качество.

По случая са сезирани прокуратурата и ДАНС, за да се провери от къде са тези атаки, уточниха от ръководството на АЕЦ.

Иван Генов заяви, че не може да си обясни защо атаките идват от служител, който многократно е изпращан на специализации и обучения в Москва, Париж и Чикаго и е награждаван за добра работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още