IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 17 хил. студенти се очаква да изтеглят кредит за обучение

В държавния бюджет за 2009 г. ще бъдат предвидени 17 млн. лв. като държавна гаранция за кредитирането

18:13 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 17 хил. студенти се очаква да изтеглят кредит за обучение

Около 17 000 студенти в редовно обучение от държавните и частните висши училища се очаква да изтеглят кредит съгласно Закона за кредитиране на студентите и докторантите, ако той влезе в сила от тази есен, каза главният секретар на МОН Димитър Танев, цитиран от БТА.

На заседанието на парламентарната бюджетна комисия министърът на образованието и науката Даниел Вълчев представи законопроекта за кредитиране на студенти и докторанти.

Танев посочи, че това са 10 на сто от общо 170 000 студенти в държавните и частните университети. По думите му данните са от социологическо изследване сред студентите, желаещи да получат кредит за образование. За тази цел в държавния бюджет за 2009 г. ще бъдат предвидени 17 млн. лв. като държавна гаранция за кредитирането при разчети за средна такса от 1000 лева.

Министър Вълчев посочи, че в закона изрично ще бъде записано, че професионалните бакалаври също ще имат право да получават кредит. Той допълни, че законът урежда условията и реда за кредитиране на студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа. Банките, подписали договор с министъра на
образованието, ще отпускат, одобряват, обслужват и събират кредитите на студентите и докторантите.

От Асоциацията на банките в България изразиха опасение, че не биха могли да отпускат кредити, за които няма яснота кога ще бъдат върнати. Заместник-министърът на финансите Кирил Желев каза, че държавата трябва да гарантира кредитния портфейл на всяка банка.

Студентите ще започнат да изплащат кредита една година след завършването си, каза Димитър Танев. Лихвата, която те ще дължат на банките, няма да надхвърля основния лихвен процент, определен от БНБ, увеличен с два пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още