IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

650 лв. става максималната заплата на учителите в София

Днес работодателите от сферата на образованието и синдикатите подписват Колективния трудов договор за Столичната община

09:19 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
650 лв. става максималната заплата на учителите в София

Максималният размер на средната работна заплата в образователните заведения на Столичната община ще достигне до 650 лева за педагогическия и 357 лева за непедагогическия персонал, каза заместник-кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Днес работодателите от сферата на образованието и синдикатите подписват Колективния трудов договор за Столичната община.

Според Фандъкова след увеличаването на единните разходни стандарти всички образователни заведения ще достигнат този размер на средна работна заплата, но дотогава това ще стане само там, където това е възможно, на база на парите, с които училището разполага.

Минималните размери за професионално-квалификационна степен от 1 юли ще са от 7 до 61 лева, в зависимост от това дали педагогът е с пета или с първа квалификационна степен.

Учебните часове над минималната задължителна норма за преподавателска работа ще бъдат заплащани с от 3,50 до 4,80 лева в зависимост от образователната степен на учителя. Класните ръководители ще получават по 18,00 лева месечно заради воденето на документацията на класа.

В колективния трудов договор се определя основен платен отпуск за преподаватели в ясли и в детски градини от 32 дни, конкретен размер на удължения платен годишен отпуск за педагогическите кадри от 56 дни, както и не по-малко от 8 дни допълнително за длъжностите, които са с ненормиран работен ден.

Столичната община се задължава да осигури не по-малко от 15 лева за транспортни разходи на учителите месечно, както и да финансира с три процента фонда "Социално-битово и културно обслужване" от средствата за работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още