IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбското екологично министерство инспектира строеж на Монбат в Инджия

Проверката на министерството е била свързана със системата за отпадни води, която според местни екологични организации се строи в близост до вододайна зона

13:45 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сръбското екологично министерство инспектира строеж на Монбат в Инджия

Сръбското екологично министерство е наложило проверка на строежа на завода за рециклиране на акумулатори, собственост на Монбат ДОО в град Инджия, съобщава изданието B92. Монбат ДОО е дъщерна компания на българския прозиводител на акумулатори Монбат АД.

Проверка на министерството е показала, че компанията няма разрешение за започналото изграждане на системата за отпадни води. Наложено е преустановяване на строителната дейност докато изпълнителят не предостави цялата документация по проекта и необходимите разрешителни за строеж, съобщават от изданието.

От Монбат обаче опровергаха информацията и заявиха, че няма забавяне в изграждането на завода. Имало е проверка от страна на министерството, но тя не е завършила със спиране на строежа, уточниха за Investor.bg от компанията.

Извършената проверка е по жалба на местни екологични организации, според които заводът на Монбат се строи в близост до вододайна зона. Представители на въпросните организации считат, че отпадните води от преработката на акумулаторите могат да съдържат опасни за човешкото здраве химикали.

Според кметът на Инджия, Горан Йешич, обаче, още преди няколко месеца дружеството е получило разрешение от министерството за изграждане на завода и няма опасност от екологична катастрофа. По думите на Йешич не е задължение на общината да издава подобен тип разрешителни.

Цялата кампания срещу изграждането на завода се дирижира от местни конкурентни фирми, смята още Йешич. Такова е и становището на Монбат.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още