IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 юли

07:52 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 юли

"Кремиковци" дава работниците на прокурор
в. Новинар

Ръководството на “Кремиковци” е сезирало прокуратурата, че насила е подписало споразумението за доставка на суровини с един от кандидат-купувачите на комбината “Ворскла стийл”, научи “Новинар”. Миналата седмица около 3000 металурзи блокираха изпълнителния директор на завода Гунтопали Джаганнадам в сградата на комбината. Те настояваха да бъде подписан документът с “Ворскла стийл”, собственост на украинеца Константин Жеваго, който гарантира и изплащането на заплатите на работниците. Такъв договор беше сключен и с другия кандидат за завода “Арселор Митал”, но фирмата не достави обещаните суровини и пари за заплати.

От комбината заявиха, че фирмата на Жеваго вече е започнала да доставя суровини в завода. Проблем има със заплатите, тъй като ръководството на “Кремиковци” отказва да даде банковите сметки на “Ворскла”, по които да бъдат преведени парите, коментираха от предприятието.

Държавата влиза в осигуряването със счетоводна гимнастика
в. Дневник

Реформата в осигурителната система, с която се официализира участието на държавата като трети осигурител, прилича по-скоро на счетоводна гимнастика. От проектопромените в Кодекса за социално осигуряване, в които е залегнала подялбата на осигурителните вноски между работниците, фирмите и държавата в съотношение 8:10:12, се вижда, че от нововъведението работещите няма да спечелят нищо, бизнесът ще намали разходите си с 2 на сто, а държавата ще прехвърли пари от едно перо в друго. Осигурителната тежест за работещите остава 13%, на работодателите намалява от малко над 20 на 18.2%, а държавата ще продължи да влива в НОИ 3.5% от брутния вътрешен продукт (според актуализираната програма на правителството), но вече не като бюджетна субсидия, а под формата на осигуровки.

Това става при бюджетен излишък, който започна да чупи рекордите още от април и според експертни оценки ще достигне 5 млрд. лв. в края на годината. Ситуацията позволява по-голямо намаление на осигуровките, смятат икономически анализатори и сдруженията на работодателите. Георги Ангелов от "Отворено общество" предлага рязка промяна - общата осигурителна тежест да падне от сегашните 34% на 10%. Пари има, въпрос на решение на управляващите е дали осигуровките за безработица да се трансформират в социални плащания от министерството например или държавата да влезе и в здравните вноски, каза той.

София търси строител на небостъргачи
в. Дневник

Столичната община ще продаде на търг правото на строеж на офис сгради и магазини в квартал "Младост", а парите ще бъдат използвани за изграждането на спортната зала, която ще се намира до тях, съобщи главният архитект на София Петър Диков. В окончателния проект на плана за застрояване и регулация е предвидено до спортния обект да се издигат две други сгради с по 20 и 30 етажа, а около тях да има няколко по-ниски с по 6 - 12 етажа. Новият комплекс, който ще е с разгъната застроена площ около 80 хил. кв.м, ще се строи на общински терен от частен инвеститор, който ще има право да го използва, след като купи правото на строеж. От общината очакват приход от десетки милиони левове от сделката.

Сградите са толкова високи, за да заемат по-малка площ, но да струват скъпо заради многото етажи. Парите са нужни за построяването на спортната зала, защото тя ще струва между 50 и 70 млн. лв., обясни пред общинарите от инженерната комисия главният архитект. Освен офиси и магазини около спортната зала ще има църква и парк. София ще се опита да завърши съоръжението преди 2011 г., за да кандидатства заедно с Гърция за домакин на европейското първенство по волейбол.

Засечките с руските визи продължават
в. Сега

Въпреки обещанията на зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев, че от 1 август ще бъде въведен ред в издаването на визи за руски туристи, туроператорите се съмняват, че това ще стане.

Юлия Ефимова, директор по развитието на един от най-големите руски туроператори "Спутник", потвърди в телефонен разговор за "Сега", че е участвала в среща с Милен Керемедчиев. Няма проблем за големите туроператори да въведат изискванията за електронна виза и интернет плащания, заяви тя. Според Ефимова групата на големите представлява 60-70% от всичките туроператори в Русия. Но по-дребните компании и колегите, които работят в провинцията, няма как да изпълнят изискването, категорична е бизнес дамата. Според нея персоналът на тези фирми, особено в провинцията, не владее английски език, няма необходимата компютърна подготовка, както и административния капацитет да извършва консулска дейност и да се товари с допълнителна работа. Недостатъци има и програмният продукт. Тези туроператори ще продължат да работят по стария начин за издаването на визи.

КРС получи само една оферта за четвърти GSM
в. Дневник

Насроченият от Комисията за регулиране на съобщенията за 29 юли търг с тайно наддаване за четвърти мобилен оператор очевидно няма да се състои, стана ясно след преброяването на офертите в петък. От общо 8 компании, купили тръжни документи, десетина минути преди крайния срок за събиране на предложения оферта подаде само една - работещата в Лихтенщайн "Телко" АГ. Резултатът не е изненада. Цената на лиценза предизвика неодобрителни реакции още при обявяването й и мнозина от кандидатите я определиха като висока. Според експерти малко от кандидатите разполагали с нужните пари. КРС обяви първоначална цена за лиценза от 38 млн. лева, стъпка на наддаване от 2 млн. лева и депозит за участие от 1.9 млн. лева. Представители на телеком сектора пресмятат бъдещите инвестиции в мрежата на около 80-100 млн. лева. Въпреки това нагласите бяха, че поне 2-3 компании ще наддават в търга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още