IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 юли

09:07 | 12.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 юли

Кредиторите отрязаха Лакшми
в. Стандарт

Оттегляме подкрепата си от "Арселор Митал", защото намеренията им не ни се струват сериозни, заяви Москов от името на комитета на облигационерите. Според него, въпреки че обещавала да вложи пари и подписала договор за ишлеме с комбината, компанията на Лакшми Митал не правела нищо на практика. Освен това "Арселор" стоели зад искането за фалит, внесено преди седмица от мениджмънта на "Кремиковци", като според Москов дори били предложили "удобни" за компанията синдици. От "Арселор Митал" коментираха, че докато не получат одобрение на офертата си от правителството, каквото все още няма, не могат да се ангажират с казуса "Кремиковци". Затова и не са превели обещаните пари за заплати и суровини.

Дали намеренията и на Жеваго ще се окажат сериозни зависи от това кога и колко пари ще даде за комбината, коментира Москов. Той обаче нарече работата на ишлеме "водене на комбината към сигурна смърт". Според него, ако не се намери стратегически инвеститор, алтернативата на двете оферти е планът на облигационерите за преструктуриране и последваща продажба на подобен инвеститор. Кредиторите са предвидили още да доведат чужди мениджъри с опит в спасяването на стоманодобивни компании, а планът не предвижда съкращаване на работници от комбината.

Банките обещаха да не притискат земеделците за САПАРД
в. Сега

Банките най-вероятно ще проявят разбиране и ще отсрочат до края на годината кредитите на земеделските стопани, които имат проекти по САПАРД. Това довериха вчера банкери пред "Сега" след среща между Асоциацията на банките в България и директора на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев. Официално бе съобщено само, че Кънчев започва индивидуални срещи с всяка търговска банка, която е отпуснала кредити на стопани, работещи по САПАРД. Трезорите пък са поели задължение да пратят на фонд "Земеделие" списък с проектите по европрограмата, които са финансирали, както и с размера на самите заеми.
"Погасяването на вноските по субсидията най-вероятно ще се отсрочи до края на годината", съобщи източник на "Сега". По отношение на стопаните, които са коректни платци, в никакъв случай веднага няма да започнат действия по принудително събиране на сумите. До края на годината ще е ясно дали държавата изобщо ще успее да си върне спрените от ЕК 250-270 млн. лв. Дори това да не се случи, ще се разгледа конкретната ситуация на всеки отделен клиент и най-вероятно ще се пристъпи към удължаване на срока на кредита, успокоиха банкери. Всъщност това е изгодно и за банките, защото те ще получават лихви по-дълго време.

Робот се зае с опасните снаряди
в. Сега

Спешно купеният робот от Германия от вчера се използва за обезвреждане на снарядите, останали след взрива в Челопечене. Машината, която струва 300 000 евро, отделя взривателя от основното тяло на снаряда за 7-8 минути. Срязва се с вода с абразив при налягане 700 атмосфери, разказа шефът на Генералния щаб Златан Стойков. Военни експерти демонстрираха пред журналисти как действа инсталацията. Разрязан бе 122-милиметров осколочно-фугасен снаряд за гаубица за около 7 минути. Останалите след манипулацията две части се обезвреждат допълнително, но снарядът вече не може да експлодира, обясни полк. Валентин Радев от Института за перспективни изследвания на отбраната. Този робот е купен, защото полицейските, които имаме, са с водно оръдие, което разрушава обекта, което военните не искат да правят.

Отпускат кредити на фермери срещу ниви
в. Новинар

Банките ще отпуснат кредити на фермерите за изхранване на животните, но ще е необходимо тези заеми да се гарантират с имущество на стопаните. Това каза бившият председател на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян пред БНР. Гаранцията е нужна, тъй като трезорите ще се наложи да заделят от собствения си капитал и да намалят печалбата си, за да могат да отпуснат заеми на производителите, обясни банкерът. Шефът на Фонд „Земеделие” Атанас Кънчев коментира, че всички банки, които се съгласят да отпуснат заеми, ще бъдат информирани колко точно са замразените средства от Брюксел по земеделската програма САПАРД.

Комисията „Кушлев” запорирала имоти за 60 млн. лв.
в. Новинар

За миналата година Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е наложила обезпечителни мерки върху имущество на стойност над 66,5 млн. лв. Това стана ясно от доклада за дейността на комисията „Кушлев”, който парламентът прие вчера. През 2007 г. са образувани 33 граждански дела за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на обща стойност 27,2 млн. лв.

КС обяви за противоконституционна разпоредбата "един фармацевт - една аптека"
в. Дневник

Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата чл. 222, ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщиха от съда. Съдът е разгледал на открито заседание вчера дело, образувано на 18 април по искане на националния омбудсман. Искането е да се установи противоконституционност на разпоредбата.

Според чл. 222, ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, "Право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, като открие аптека, има само магистър-фармацевт, регистриран като търговец по смисъла на Търговския закон - едноличен търговец или еднолично дружество с ограничена отговорност, по законодателството на държава членка или държава от Европейското икономическо пространство. В предмета на дейност на търговеца задължително се вписва осъществяването само на търговия на дребно с лекарствени продукти."

Промяна в същия закон, която отменя този принцип, вече се разглежда от Народното събрание и се очаква в близките дни да бъде одобрена на второ четене. Така всеки търговец ще има право да продава лекарства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още