IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ прогнозира инфлация от 8% и ръст на БВП от над 6% до края на годината

Кредитната активност ще се запази висока, но очакванията на институцията са тя да се забави до около 40% на годишна основа

17:00 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ прогнозира инфлация от 8% и ръст на БВП от над 6% до края на годината

Годишният темп на повишение на цените ще започне да се забавя през втората половина на 2008 г. и в края й вероятно ще бъде около 8%, прогнозират от Българска народна банка.

Очакванията на институцията се основават на значително нарастване на земеделското производство и предлагането на храни през втората половина на годината (при благоприятни условия за реколтата), както и при допускането за средна международна цена на суровия петрол от около 130 щатски долара за барел. Днес обаче “черното злато” от сорта Брент удари нов рекорд от 146,60 долара за барел.

Инфлацията на годишна база достигна 14% през май, като цените на храните нараснаха с 25% и имат принос от 6 процентни пункта в общата инфлация. Приносът на повишението в цените на общественото хранене е 2,15 процентни пункта, поскъпването на горивата и транспортните услуги, обусловено от динамиката на международната цена на суровия петрол, допринесе с 2,3 процентни пункта в общата инфлация.

От БНБ прогнозират ръстът на брутния вътрешен продукт през второто полугодие да се запази над 6% на годишна база. Реалният растеж на БВП през първото тримесечие достигна 7%, като приносът на нетния износ за растежа за пръв път е положителен, а инвестициите в основни активи нарастват с 15% в реално изражение, припомнят още от институцията.

Прирастът на международните валутни резерви на страната ще осигурява поддържането на растеж на широките пари от близо 30% на годишна основа, смятат от БНБ. Кредитната активност ще се запази висока, но очакванията на институцията са тя да се забави като в края на текущата година достигне до около 40% на годишна основа.

Покачващата се цена на привлечените ресурси вероятно ще продължи да оказва натиск за повишение на лихвените проценти по кредитите, въпреки че засилената конкуренция в банковата система ще бъде фактор, който ще ограничава това влияние. За очакваното у нас нарастване на лихвените проценти по кредитите ще допринесе и взетото от ЕЦБ в началото на юли решение за увеличение на лихвения процент по основните рефинансиращи операции с 25 базисни пункта до 4,25%, се казва още в прогнозата на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още