IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плащаме разсрочено договорените 1 млрд. лв. за два френски бойни кораба

Корабите ще могат да се използват от българския флот в продължение на 30-40 години

13:06 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Плащаме разсрочено договорените 1 млрд. лв. за два френски бойни кораба

Страната ни ще плаща договорените за закупуване две френски корвети на части по определена финансова схема, като общата сума на сделката е 1 млрд. лв., каза премиерът Сергей Станишев в отговор на депутатски въпрос.

Той посочи, че стремежът ще бъде схемата за плащане да бъде максимално ефективна и изгодна за страната ни, като за целта е създадена работна група между български и френски експерти.

Станишев припомни, че идеята за тази сделка е от 2004 г. и е инициирана от предишното правителство. Първоначално се е предвиждало да бъдат закупени 4 корвети, а по-късно броят им е намален на две.

Сделката вече е одобрена от Народното събрание, а преди няколко дни при посещението си във Франция Станишев е потвърдил закупуването на бойните кораби пред френския президент Никола Саркози.

Корабите ще могат да се използват от българския флот в продължение на 30-40 години, а освен това се предлага и много добра съпътстваща офсетна сделка, свързана с корабостроенето, каза още премиерът.

Той допълни, че българската армия има нужда от модернизиране, а бюджетът ни може да си позволи постепенното изплащане на сумата по сделката, още повече че икономическият растеж на страната от началото на годината е около 7 на сто, а дефицитът по текущата сметка намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още