IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикатите в Кремиковци блокират София, искат решение за продажба

След като се разочароваха от АрселорМитал, сега синдикалните организации настояват заводът да бъде купен от Жеваго

12:26 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите в Кремиковци блокират София, искат решение за продажба

Синдикалните организации в Кремиковци КТ Подкрепа и КНСБ съобщиха днес официално, че подкрепят офертата на Констянтин Жеваго за закупуване на Кремиковци. Въпросната оферта им е представена вчера вечерта.

За Investor.bg от КТ Подкрепа поясниха, че Жеваго предлага веднага да бъде закупена суровина за двумесечната работа на металургичния комбинат, да бъдат изплатени забавените работни заплати, да започне изплащането на дълговете към Булгаргаз, НЕК и БДЖ и да започне изпълнението на екологичната програма на комбината.

Засега не се уточнява финансовата стойност на евентуалната сделка.

От синдикатите заявиха, че на 4 юли Управителният съвет на Кремиковци по указания на Прамод Митал е внесъл иск в съда за обявяване в несъстоятелност на комбината, като при това, за разлика от иска на държавата, изрично е записано, че се иска обявяване на ликвидация.

След като АрселорМитал не е изпълнил задълженията си за изплащане заплатите на работниците и за осигуряване на средства за продължаване на работата на завода, синдикатите вече смятат, че компанията не е реален кандидат-купувач. Според синдикатите АрселорМитал иска, ако въобще се запази производството, то да е без добивната част. Освен това представителите на работници продължават да подозират, че има и интереси към терена, върху който е разположен Кремиковци.

Относно дълговете на Кремиковци, за Investor.bg синдикатите обясниха, че те са за период от около 10 години назад и са общо за над 1 млрд. лв., като по някои изчисления са дори над 1,5 млрд. лв.

От Булгаргаз са поискали незабавно изплащане на дълговете и тъй като то не е започнало, вече се е преминало към минимални подавания на газ до инсталациите на завода. Ако подаването на газ спадне под тези пределни норми, дори има опасност от аварии, смятат от комбината.

От НЕК също се готвят да спрат електроподаването.

В тази връзка синдикатите изказаха мнение, че държавата би могла да окаже влияние на тези дружества да не бързат с исканията си за изплащане на дълговете, въпреки че синдикалните лидери признаха, че по принцип дружествата би трябвало да са самостоятелни.

По мнението на синдикатите държавата трябва да вземе по-дейно участие в процеса на продажбата на Кремиковци и да се определи кой кандидат-купувач предпочита.

В противен случай синдикатите заплашиха, че от понеделник до петък следващата седмица ще блокират София. Техните намерения са в понеделник от осем до девет часа сутринта да блокират магистралата София-Пловдив. Във вторник по същото време освен нея, ще бъде блокирана и магистралата София-Варна. До петък всяка сутрин ще бъдат блокирани една или две магистрали, като освен това в сряда ще бъде организиран палатков лагер в района на Околовръстното шосе, а в петък ще бъде проведен митинг пред Народното събрани и пред Министерски съвет.

Синдикатите поясниха, че по време на протестните действия комбинатът ще продължава да работи на минимални обороти, а той в момента и без това почти е спрял работа.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още