IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След авариите в Слънчев бряг EVN пуска нова мобилна подстанция

До средата на юли ще влезе в експлоатация още една подстанция край Созопол

16:41 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
След авариите в Слънчев бряг EVN пуска нова мобилна подстанция

Днес започнаха 72-часовите проби за включване към националната електрическа система на нова мобилна подстанция на ЕVN Bulgaria на стойност 3,5 млн. лева, съобщиха от компанията.

Подстанцията е с мощност 12 мегавата и според EVN ще повиши сигурността на електрозахранването в региона на Слънчев бряг, след като неведнъж от началото на летния сезон хотелите в курорта оставаха по няколко часа без ток.

От EVN казват, че са взели решение за доставка на две мобилни подстанции от Австрия – за Слънчев бряг и Созопол – още през декември 2007 г., когато е станало ясно, че строителството на подстанциите на НЕК в двете населени места ще бъде забавено. „За съжаление, съгласуването със съответните институции отне по-дълго време от очакваното, в резултат на което не бе възможно включването на подстанциите към системата да се извърши в по-ранен период“, се обяснява в съобщение на компанията.

В ход е изграждането на четири нови възлови станции – една в районa на Свети Влас, една до Созопол и две в региона на Царево.

Миналата година EVN Bulgaria монтира първата мобилна подстанция в района на Преселци, където рязкото нарастване на електропотреблението бе причина за многобройни прекъсвания на електроснабдяването.

Причина за сериозно завишената консумация на електроенергия в черноморските курорти са бурният икономически растеж през последните години и масираното строителство в региона, казват от EVN. За периода от придобиването на ЕРП Слънчев бряг през октомври 2007 г. досега са подадени 1600 молби за присъединяване, голяма част от които са за големи туристически обекти със свръхпотребление на електроенергия през летните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още