IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст за инфраструктурните книжа, оборотът на БФБ е над 10 млн. лв.

Предстои интересна търговия с акциите на Холдинг Пътища

15:53 | 09.07.08 г.
Ръст за инфраструктурните книжа, оборотът на БФБ е над 10 млн. лв.

Акциите на инфраструктурните компании днес приключиха на положителна територия – след търговия в широки граници книжата на Холдинг Пътища затвориха на цена 925 лева, или с 2,8% по-скъпо от вчера. 

Интересно е утре как ще тръгне търговията с книжата на холдинга, тъй като те ще се разменят без право на 70 безплатни акции, гласувани на ОСА на компанията, а днес станахме свидетели на това как след ценовата корекция на акциите на Мостстрой, първите сделки с тях се извършиха на цени между 25,9 и 26,45 лева, което означава ръст от 12% (днес книжата на Мостстрой се търгуват без право на безплатни акции).

Дяловете на Трейс Груп Холд последваха възходящото движение на горните две дружества и добавиха 3,65% до 122,2 лева при обем от 375 лота.

Въпреки цифрата от над 10 млн. лв. общ оборот на БФБ днес, по-внимателен "прочит" показва, че 2,2 млн. лв. от него се дължи на облигационния сегмент, а други 3,8 млн. лв. на пазара на права. При това положение оборотът на пазара на акции се запазва относително малък на фона на среднодневния такъв от последните няколко месеца – около 4 млн. лв.

Общата картина на капиталовия пазар днес изглежда така: търговия имаше с акциите на 93 компании*, при 48% от които преобладаваше позитивния сентимент, при други 38 на сто имаше спад, а останалите 14% запазиха неутрални позиции.

Индексите се представиха разнопосочно – SOFIX и BG40 нараснаха със съответно 0,04 и 1,5% до 1101,04 и 294,84 пункта, а BG REIT и BG TR30 спаднаха с 1,11 и 0,15% до 93 и 746,69 пункта.

След като вчера стана ясен финансовият резултат на ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД за първите шест месеца на годината, то днес 152 акции от капитала и смениха притежателя при средна цена 62 лева, или с 2,21% по-евтино от вчера. Нетната печалба на БАКБ отчете ръст от 29% на годишна база до 30,4 млн. лв.

Вчера стана ясен размерът на инвестицията на Билборд в новата печатна база в Костинброд. Публичната компания, чрез дъщерното си дружество Хиитсет ЕООД, ще вложи 11% от необходимите инвестиции, които се оценяват на 100 млн. лв., а останалите 89% от нужните средства Хиитсет и Билборд ще осигурят чрез банкови заеми. Въпреки това днес акциите на Билборд не блестяха с особена ликвидност – едва 415 лота смениха собственика си на цени между 10,51 и 10,6 лева, при което дружеството изгуби 1,66 на сто от пазарната си капитализация.

Вероятно активността на БФБ ще се запази ниска в следващите търговски сесии до излизането на отчетите за шестмесечието на 2008 г. Практиката показва, че по-голямата част от публичните дружества предават своите финансови данни в последния ден от крайния законов срок, който в случая е до 30 юли.

Днес БФБ "напомни", че съществуват емисии, листнати на Неофициален пазар на акции, Сегмент В, които могат да бъдат преместени на Сегмент А, тъй като отговарят на критериите за това. Единственото условие е всяко от посочените дружества да представи в БФБ сключен договор с Маркет мейкър.

Предстои да видим дали мениджмънтът на посочените компании ще се вслуша в посланието на борсата и ще предприеме мерки да защити интереса на акционерите си, премествайки съответната емисия на сегмент, който осигурява непрекъсната търговия и следователно повече ликвидност.

Според новите правила за търговия книжата на дружествата, регистрирани на Неофициален пазар на акции, Сегмент В се търгуват само на аукцион и с тях няма непрекъсната търговия.

*Без компаниите от Неофициален пазар на акции, Сегмент В

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още