IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаб старт на лятото и по завоите на водните пързалки

С 20% по-малко посещения отчитат някои аквапаркове спрямо миналата година, очаква се засилване през август

14:45 | 09.07.08 г.
Слаб старт на лятото и по завоите на водните пързалки

Като част от туристическата индустрия, аквапарковете не остават незасегнати от закъснелия старт на туристическия сезон, както определят някои представители на бранша настоящата ситуация на забавено търсене в сектора.

Презастрояването по българското Черноморие, отблъскващо голяма част от туристите и превърнало се в основен фактор с негативно влияние на туристическия бизнес това лято, в частност оказва своя ефект и върху бизнеса на аквапарковете в близост до морския бряг.

Чуват се обаче и други хипотези за „закъснението“ на сезона, като например еуфорията около Европейското първенство и отлагането на ваканцията. Такова е мнението на представители на „Акваполис“, аквапарк с площ от 40 хил. кв м, разположен в границите на курортния комплекс Златни пясъци.

Така или иначе посещаемостта на аквапарковете се е понижила спрямо същото време на миналата година. Този спад според намиращия се в Слънчев бряг „Екшън Аквапарк“ (с площ от 24 хил. кв м) възлиза на 20% на база на наблюденията за месец юни.

Покупателната способност на туристите значително е намаляла спрямо други години, коментираха от аквапарка пред Investor.bg. Ефектът от презастрояването се изостря от липсата на адекватна държавна намеса. Недопустимо е в началото на юли, в разгара на сезона да се ремонтират основни пътища, водещи до курортите, както и да има толкова много жертви на пътнотранспортни произшествия, допълват от „Екшън Аквапарк“.

Около 80% от посетители на комплекса са чужденци, предимно руснаци, като се увеличава и делът на германците заради пренасочването им от северните курорти. Поради масовото строителство в южните курорти, като преобладаваща част от него са четиризвездни хотели, цените значително се понижават. Точен брой на туристите не може да бъде даден, защото съществува определена група скрити туристи, които не се обявяват като такива.

Далеч от многото разкопки по крайбрежието, от аквапарк „Уотърленд“ (с площ от 20 хил. кв. м) в с. Овощник край Казанлък, също говорят за сравнително по-слаб сезон, въпреки че там не изпитват последствия от презастрояването и че са единственият такъв комплекс в района.

По-оптимистично са настроени представителите на „Аквапланет“ (с площ от 20 хил. кв м) в Приморско. Според тях няма промяна в посещаемостта и готовността на клиентите да харчат, като се очаква, че сезонът ще достигне своя пик през август, когато е най-големият приток на туристи.

От повечето анкетирани аквапаркове в страната, които не се изчерпват с горепосочените, бяха изразени колебания относно състоянието и перспективите пред този специфичен сегмент и пред туризма в България като цяло, заради особеността на сезона. Сезон, който не само че стартира със закъснение и сред строителни работи, но и който продължава с проблеми като повтарящи се прекъсвания на електрозахранването в някои морски курорти и все още стоящи на дневен ред неуредици с пречиствателните станции и хигиената по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още