IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преоборудват кораб на БМФ с 3,5 млн. евро за събиране на нефтени петна

Ремонтни дейност по преоборудването му ще бъдат извършени през есента

14:55 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преоборудват кораб на БМФ с 3,5 млн. евро за събиране на нефтени петна

По всяка вероятност българският кораб “Панега” ще бъде оборудван като модерен нефтосъбирач със специална техника за откриване и събиране на нефтени петна. Също така сред уредите за оборудване на борда ще има и радар за откриване на нефтени разливи, единствен засега в Черно море. Това казаха специалисти от Морска администрация относно вижданията си за борба със следващи разливи.

Финансирането на идеята ще дойде по програма на Европейската агенция за морска безопасност (ЕМСА) и е в размер на 3,5 млн. евро. За целта Параходство БМФ е кандидатствало за финансиране по програмата на ЕМСА и корабът “Панега”, собственост на дружеството, е одобрен на първи етап от провеждания конкурс на агенцията.

Ремонтни дейност по преоборудването му ще бъдат извършени през есента, а датата за търга, който ще определи окончателния победител в конкурса, предстои да бъде насрочена.

От Морска администрация - Варна са убедени в превъзходството на “Панега” над другите участници в бъдещия търг и се надяват точно българска фирма да спечели конкурса.

Модерният нефтосъбирач ще покрива цялата територия на Черно море, а дейността му ще се контролира от координационен център към Морска администрация - Варна.

Спечелилият търга ще подпише 3-годишен договор с възможност за преподписване и в следващите 3 години.

Ако “Панега” бъде избран, той ще функционира само в Черно море. Задачата му ще е да реагира и на сигнали за замърсяване в открито море, уточни изпълнителният директор на БМФ Христо Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още