IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За собствеността върху газопреносните мрежи няма консенсус в ЕС

Обсъждането на „третия енергиен пакет” в този му вид ще бъде прекратено

16:28 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
За собствеността върху газопреносните мрежи няма консенсус в ЕС

Към момента в Европейския съюз не е постигнат консенсус по въпроса за разделянето на собствеността при производството и преноса от търговията на електроенергия и природен газ, каза днес евродепутатът Атанас Папаризов на конференция в София, посветена на европейската енергийна политика и организирана от бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България.

На практика въпросът касае собствеността върху електро- и особено газопреносните мрежи и съответно достъпа до тях на операторите, желаещи да извършват търговия с ток и газ и е един от най-спорните моменти в подготвения от ЕК т.нар. „трети енергиен пакет”. Той съдържа предложения за промени в „газовата” директива на ЕС, в т.ч. и на правилата за търговия, промени в регламента за търговия с електроенергия, предложения за създаване на своеобразен енергиен регулатор на ЕС (подобно на (ДКЕВР) и др.

България и още седем страни от ЕС (в т.ч. Франция, Германия, Гърция) продължават да настояват, че не е необходимо пълно разделяне на собствеността. Разработеният алтернативен модел, за разлика от моделите „отделяне по собственост”, дава възможност операторите на електропреносни (в България „Електроенергийния системен оператор” (ЕСО) ЕАД) и газопреносни (у нас „Булгартрансгаз“ ЕАД) мрежи да останат, както досега, в рамките на вертикално интегрирано предприятие от холдингов тип, но само при спазване на допълнителни изисквания.

В алтернативното предложение се посочва, че операторът на преносна мрежа трябва задължително да бъде и неин собственик. Същевременно, макар да остава в рамките на вертикално интегрирано предприятие, операторът на преносна мрежа трябва като самостоятелно акционерно дружество да има собствена идентичност, отделно седалище, персонал, да ползва необходимите му оборудване и правни, счетоводни и информационни услуги. В тази връзка едно от основните изисквания е операторът да има право за независимо вземане на решения по въпроси, свързани с ежедневното управление на мрежите, достъпа на трета страна до мрежите и др.

Посоченият въпрос ще бъде обсъждан от съвета на министрите на ЕС следващата седмица, а крайното решение ще бъде взето през октомври, посочи Папаризов. Ако то се различава от решението на ЕП, т.е. болшинството евродепутати продължават да настояват за пълно разделяне на собствеността при енергийните компании, то обсъждането на „третия енергиен пакет” в този му вид ще бъде прекратено. Папаризов допълни, че разглежданият в комисията по „Промишленост и енергетика” на ЕП вариант предвижда и съобразяване с клаузата за собствеността и на трети страни, опериращи в ЕС – което се отнася главно за „Газпром” - която теза е незащитима.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева пък посочи във връзка с проектодирективата на ЕК, касаеща търговията с квоти на вредни емисии, че страната ни не е съгласна с предложението, след 2013 г. електроцентралите изцяло да закупуват тези квоти, а те да са безплатни (при определени условия) само за промишлените инсталации. Предложението на България и някои други страни е, от 2013 г. безплатните квоти за електроцентралите да са 80%, като постепенно до 2020 г. бъдат сведени до „нула”. Мотивите са, че така електроенергията ще се оскъпи още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още