IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на фонд „Земеделие“ подаде оставка*

Тадаръков обясни, че оставката му е от морални подбуди и добави, че от вчера Брюксел ни е забранил да финансираме проекти по САПАРД от бюджета

15:40 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на фонд „Земеделие“ подаде оставка*

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков подава оставка, стана ясно на специално свикана пресконференция.

Днес пред Управителния съвет на фонда ще подам оставка, заяви Димитър Тадаръков и добави, че не знае досега „някой в държавата да си е подавал оставка от морална гледна точка за неща, които са ставали преди три-четири години“.

„Но интересите на България са над всичко“, каза още Тадаръков.

От вчера Брюксел ни е забранил да финансираме проекти по САПАРД от бюджета, информира още Тадаръков.

„УС на ДФ „Земеделие” ще разгледа подадената оставка от страна на доц. Димитър Тадаръков. От своя страна искам да уверя, че ще направя всичко необходимо проблемните моменти, свързани с успешното приключване на програма САПАРД, да бъдат изяснени и решени по възможно най-бърз начин – чрез активни действия и диалог с европейските ни партньори. Наша приоритетна цел в момента е успешното провеждане на Програмата за развитие на селските райони и аз имам всички основания да вярвам, че, поучили се от опита си, ще направим така, че тази програма да не повтори грешките, допуснати при САПАРД”, коментира министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

„Постъпката на доц. Димитър Тадараков е израз на политическа отговорност. Вече подчертах, че г-н Тадаръков не носи пряка отговорност за препоръките на Главна дирекция „Земеделие” към Европейската комисия, според които България следва да се въздържа от плащания по три от мерките на предприсъединителната програма САПАРД, тъй като съмненията за нарушения са свързани с проекти, одобрени много преди г-н Тадаръков да е встъпил в длъжност като изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”, каза още Цветанов.

„Независимо от това смятам, че поемането на отговорност от страна на г-н Тадаръков е важен знак за европейските ни партньори, който ясно показва, че България е решена да вземе категорични мерки с цел гарантиране на законосъобразността при усвояване на европейските фондове, включително и чрез радикални персонални промени в структурите на компетентните институции“.

В съобщение на Европейската комисия пък се уточнява, че от ЕК очакват българските власти да разработят план за действие за преодоляване на недостатъците най-късно до 31 юли. Възстановяването на плащанията по мерки 1, 2 и 3 на програма САПАРД може да бъде обмислено едва след като планът за действие бъде приложен и покаже резултати. Междувременно българските власти не могат да извършват плащания по посочените мерки от националния бюджет, подчертават от комисията.

*Информацията е допълнена към 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още