IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравната каса ще плаща за лечението на българи в други членки на ЕС

Ако обаче стойността на лечението в другата държава е по-голяма отколкото в България, пациентът ще доплаща

15:37 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Здравната каса ще плаща за лечението на българи в други членки на ЕС

Пациентите от страните членки на Европейския съюз (ЕС) имат право на лечение в други страни от Общността и на възстановяване на средствата до размера на сумите, които биха получили в родината си от съответната здравно-осигурителна система. Това предвиждат част от регламентите в подготвяната от Европейската комисия (ЕК) директива относно здравеопазването, представена официално днес в Брюксел, а у нас разяснена от представителя на Главна дирекция Здравеопазване и защита на потребителите към ЕК Ростислава Димитрова.

Тя уточни, че всъщност директивата не въвежда нови права на пациентите от ЕС, а изяснява и узаконява досегашните.

Според директивата българските граждани могат да се лекуват в която искат страна от ЕС, но ако не са получили направление от личния лекар, те изцяло ще заплащат лечението си. В част от страните от ЕС обаче не за всички видове лечение се изисква направление, така че тези граждани ще могат да възстановят след лечението сумите си, без да е необходима предварителна консултация с личния лекар.

Така например ако пациент от България заплати за дадена здравна услуга във Франция 500 евро, а за същата услуга здравната каса плаща 200 евро, то на него ще му бъдат възстановени 200 евро, а останалите средства ще бъдат за негова сметка. При получаване на същата здравна услуга на французин у нас, при връщането си в родината той ще получи 200 евро, т.е. пълната стойност на услугата.

Когато в дадена страна не се извършват определени здравни услуги, след разрешение на здравната каса съответната услуга може да бъде получена в друга страна от ЕС, като здравната каса изцяло я плати.

Ростислава Димитрова разясни още, че по желание страните от ЕС могат да сключват споразумения помежду си за директно разплащане на здравните услуги при лечението на пациенти от една страна в друга, така че гражданите да не заплащат услугите предварително или само да ги доплащат.

Засега България няма сключени такива договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още