IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2:1 в полза на мъжете при управлението на българските компании

Управляваните от жени фирми в България са над 60 хил., показват данни на икономическото министерство

12:08 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
2:1 в полза на мъжете при управлението на българските компании

Над 60 000 компании в България се управляват от жени, като 63 на сто от тях са с висше образование, каза на пресконференция заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева. Тя посочи, че първенството обаче продължава да се държи от фирмите, които се управляват от мъже, като съотношението е две към едно. Не бе уточнено колко от цитираните регистрирани фирми са реално действащи към момента.

Анна Янева представи акценти от предстоящия първи международен форум за женско предприемачество, който ще се проведе между 26 и 30 септември в София и Пловдив.

Целта на форума е да стимулира женското предприемачество, сътрудничеството между български и италиански компании и да се предоставят възможности за преки бизнес-контакти на представителите на деловите среди, посочи заместник-министърът, цитирана от БТА.

В рамките на представянето на форума директорът на Дирекция "Политика по отношение на предприятията" в министерството Ели Анави обяви началото на два проекта на ведомството - "Проект 100" с финансиране за 2008 г. и "Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България - Техностарт". Министерството на икономиката е отделило от бюджета си за първия проект 1,778 млн. лева.

Предвижда се по проекта за създаване конкурентоспособни стартиращи фирми да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ на предприемачи с добри бизнес-идеи за създаване на собствен бизнес в областите - Плевен, Смолян, Пазарджик и Ямбол. Между 14 и 25 юли ще се проведат информационни срещи по проекта.

По проекта "Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България - Техностарт" се предвижда тази година да бъдат създадени седем микро- или малки технологични младежки фирми. За бъзвъзмездно финансиране по проекта ще могат да кандидатстват български граждани до 29 години, които са студенти или са дипломирани като бакалавър или магистър през 2008 г . Условието е кандидатите да нямат регистрирана фирма.

На базата на одобрени проекти младежите ще получат безвъзмездно финансиране от 20 000 лева, като съфинансирането е 10 на сто от тази помощ. Крайният срок за подаване на бизнес-планове е 11 ноември. Бюджетът на проекта е 168 000 лева и е осигурен от министерството.

Още по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още