IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Варна ще подпомага финансово научни институти в града

Oбщо за наука у нас се отделят 0.4 процента от БВП

11:33 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Община Варна ще подпомага финансово научни институти в града

Ще подготвя предложение до Общинския съвет в бюджета на община Варна да се предвидят средства за експедиции, изследователска дейност и публикации за Института по океанология и Националния институт по метеорология и хидрология в града. Това съобщи по време на отбелязването на 35-годишнината от създаването на Института по океанология към БАН кметът на морския град Кирил Йорданов, цитиран от БТА.

Причината за предложението на Йорданов са недостатъчното средства за научни изследвания. Според него без такива изследвания се обезсмисля труда на учените.

Научният секретар по науките за земята на БАН проф. Димитър Сираков коментира, че общо за наука у нас се отделят 0.4 процента от БВП. По думите му според Лисабонската стратегия е препоръчително страните от ЕС постепенно да увеличат тези средства до 3 на сто.

Ние сме на последно място сред европейските страни по отделени средства за наука, каза професорът. Той обясни, че нивото от около 3 процента страната ни би трябвало да постигне до 2015 г.

Професорът коментира още, че проблемът с "изтичане на мозъци" не е само в България, но и във всички страни от ЕС. Според него младите са отблъснати от ниските заплати, докато извън страната те имат възможност за изява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още