IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК вдигна забраната за износ на българско свинско месо

Решението е във връзка с препоръките на мисия на експерти от Брюксел, проведена от 16 до 26 юни

16:29 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК вдигна забраната за износ на българско свинско месо

Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия взе решение да бъде вдигната забраната за търговия със страните членки и износ за трети страни на свинско месо с произход от България, съобщиха от Министерството на земеделието.

Така се дава възможност на предприятията, одобрени за търговия със страните членки на ЕС, да извършват вътреобщностна търговия и износ за трети страни със свинско месо и месни продукти с произход от цялата територия на България, с изключение на такива от свине, отглеждани в дворовете за собствена консумация.

Решението е във връзка с препоръките на мисия на експерти от Брюксел, проведена от 16 до 26 юни 2008 г. в България за оценка на ситуацията с болестта класическа чума по свинете и изпълнението на програмата за контрол.

Днешното решение отменя ограниченията, наложени от ЕК в края на 2006 г., с които се забраняваше търговията с живи свине и продукти от тях, които не са претърпели термична преработка, гарантираща обезвреждането на вируса на класическата чума по свинете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още