IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законови промени ще намалят наполовина пунктовете за вторични метали

Ще бъдат забранени площадките в населени места и ще се ускори процесът на лицензиране в сектора

12:30 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Законови промени ще намалят наполовина пунктовете за вторични метали

Наполовина ще намалее броят на площадките за изкупуване на вторични метали, прогнозират от Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Причина за това са подготвяните промени в Закона за управление на отпадъците, които ще забранят разполагането на площадки за изкупуване на метали в рамките на населените места и в същото време ще ускорят процеса на лицензиране на пунктовете за изкупуване на метали и ще ограничат броя на нелегалните площадки, смятат от асоциацията.

Сега общият брой на лицензираните площадки за изкупуване и сортиране на вторични метали надхвърля 2100, като те се стопанисват от 850 фирми. След влизане в сила на промените в закона се очаква общият брой на пунктовете да не надхвърли 1000. От сега действащите пунктове обаче повече от половината са в жилищни райони и те ще бъдат принудени да се преместят или да преустановят дейността си.

От асоциацията очакват ново рязко повишаване на цените на скрап от черни метали, като основание за това дава наблюдаваният в световен мащаб ръст на цените на горивата, транспортните превози, а вследствие на това и на готовите продукти от черни и цветни метали за строителството – бетонно желязо и ламарина.

В същото време се наблюдава стабилизиране на цените на цветните метали, отчитат от БАР. Към момента значително количество готови метални изделия (най-вече от алуминий и никел) се съхраняват в складовете за готова продукция, като това вероятно ще доведе до понижаване на цените на тези метали.

От асоциацията отчетоха спад на износа на черни метали за 2007 г. с 6,5% до 680 хил. т, което бележи началото на една тенденция към дългосрочно намаляване количеството на изнасяния от страната скрап, макар секторът като цяло да си остава експортно ориентиран.

Вносът на железен скрап за миналата година е с 36% повече спрямо 2006 г., което пък потвърждава повишаване на търсенето в страната на метало-съдържащи суровини.

Тенденцията в световен мащаб е през следващото тримесечие цената на черния скрап да отбележи незначителен спад спрямо сегашните си нива, като се очаква ново повишение през последното тримесечие на 2008 г.

Събирането и управлението на метални отпадъци е неефективно и неорганизирано, подчертават от БАР. В тази насока има огромни резерви във вторичното преработване на излезли от употреба МПС, електрическо оборудване, отпадъци от опаковки. Неговото оптимизиране и превръщането му в приоритетен за страната отрасъл ще въздейства икономически стабилизиращо, тъй като ще осигури ценна суровина за металургията.

За целта е необходимо да се подобри системата за събирането и оползотворяването на източниците на скрап в страната, да се установи по-ефективен законов механизъм за извеждане от употреба на МПС на възраст над 10-15 години и да се подобри обществената култура и информираността на населението.

Общото годишно потребление на черен скрап в България през 2007 г. е близо 922 хил. т. От тях над 881 хил. т стомана е произведена в металургични предприятия в страната. Близо 85% от суровината е вторичен материал, което показва, че делът на вторичните, рециклирани метали в общия метален баланс все още е твърде висок в сравнение с извлечените от минното производство.

От асоциацията отново подчертаха своето желание за промяна в механизма на облагане на доходите на физическите лица от сделки с отпадъци. Недопустимо е да се начислява и събира данък за стоки, които са излезли от употреба и вече имат само остатъчна стойност. От БАР настояват за отмяна на данъка, което би решило проблемите с администрирането му от фирмите и би повишило събираемостта на отпадъците от бита в съответствие с европейския принцип - без разходи и такси за гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още